gazdasagi-novekedes(430x286)(1).jpg (gazdasági növekedés)
Gazdaság

Gyászosan gyengék a növekedési kilátások

24.hu
24.hu

2015. 11. 04. 08:57

A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) 2015. III. negyedévében az előző negyedévvel megegyezően 0,96-os értéket mutatott, vagyis az első negyedévi növekedés után fél éve csökkenő tendenciát. Az előző negyedévhez képest a vállalkozások helyzete javult, míg a háztartások és a monetáris helyzet inkább romlott.
Korábban a témában:

A GFI index értéke arra utal, hogy a tavalyi év kedvező gazdasági folyamata nem ismétlődik meg és 2015-ben várhatóan maximum 2,5 százalékos lesz az éves növekedésünk. Ezt mutatják a vállalati konjunktúra-felvételek is.

A növekedés gátjai

A külföldi cégek profitkivitele, a néhány negyedévvel ezelőtti erőteljes ipari termelés lassulása arra utal, hogy nem bíznak a gazdaság szereplői a gyors és megalapozott növekedésben és nem remélnek pozitív fordulatot a magyar munkaerő elvándorlásának megállításában. A nemzetközi üzleti vállalkozások a fenntartható növekedés ellehetetlenülését látják többek között a szakképzett munkaerő hiányában, a korrupciós ügyekben, a jogbiztonság hiányosságaiban. A foglalkoztatottság problémáit nem orvosolja a közfoglalkoztatás és egyértelműen nehezíti a lassan félmillió külföldre távozott magyar munkaerő.

Pénzügyek

A GFI pénzügyi mutatói az előző negyedévhez viszonyítva nem javultak. Kedvezőnek tűnhet, hogy a 2015-ös kormányzati hiány 2,5 százalék körüli mértékben teljesíthető, esetleg újabb kiegészítésekkel. Az adósságállományunk szerkezetének átalakítása kedvező irányba halad, és jövőre már mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés volumene is növekedésnek indulhat. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy a szociális területekből eddig kivont több ezer milliárd forint talán helyrehozhatatlan szintre csökkentette ezen ellátásokat – állapítják meg az elemzésben.

A vállalkozások érzékelik az eu-támogatások visszaeséséből eredő várható erőteljes beruházás-lassulást. A világgazdaságban érzékelhető pénzügyi bizonytalanság pedig befolyásolja a forint és deviza befektetéseket, bizonytalanná teszi a kamatokkal és árfolyammal kapcsolatos várakozásokat.

Erősödnek a foglalkoztatási és szociális gondok

A GFI indexünkben a háztartási gazdálkodást jellemző indikátorok mértéke lényegében stagnál. Júliustól a havi reálkeresetek mind bruttó, mind nettó értékben csökkentek, vagyis csak az előző évi azonos időszakhoz mérten van emelkedés, de az elmúlt hónapokban megállt a bérnövekedés.

A háztartások vagyoni helyzetében mérhető nagyon kicsi javulás pedig a háztartások között eddig is jelentős és szélesedő jövedelmi viszonyok eredménye. A számítások szerint a lakosság legalsó tizede az összes lakossági jövedelemnek csupán 2,5 százalékával rendelkezik. Másképpen nézve pedig a legmagasabb és legkisebb munkabérek növekvő mértékben, most éppen átlagosan 7-szeresen térnek el egymástól.

A munkaerőpiac helyzetét tükröző munkanélküliségi indikátor pedig csupán a közmunka és a külföldi munkavégzők sajátos számbavételének következtében javítja a foglalkoztatási helyzetet (e nélkül akár 10% feletti munkanélküliséget is mérhetnének).

A vállalati hitelfelvétel növekedése még várat magára

A vállalkozói szféra gazdálkodásának GFI indikátorai összesítve javuló helyzetet mutatnak 2015 harmadik negyedévében, de ezt a havonta időről időre újra erősödő export piaci konjunktúra és a hullámzó ipari termelésbővülés segíti. A magyarországi vállalkozói konjunktúra felmérések a következő félévre azonban egyértelmű visszaesést mutatnak és a német IFO-index is stagnálást jelez.

A GFI indexk részét képező vállalati bizalmi felmérésben a foglalkoztatás bizonytalansága egyértelművé vált. A magyarországi vállalkozások az alacsony tőkeellátottságuk mellett most már létszám nehézségekkel is küzdenek, és a cégek jelzik azt, hogy most már külön kedvezmények nyújtásával, esetenkénti magasabb bérezéssel is nehezen, vagy egyáltalán nem találnak egyes munkakörök betöltésére alkalmas jelentkezőt.

Ezt erősíti a vállalkozói szövetségek felmérése, miszerint mintegy 80 ezer szakipari állás betöltetlen és ennek megoldását a cégek egyelőre nem látják – emlékeztetnek. A vállalkozói szféra bizonytalanságát a beruházási lehetőségek hiánya, a külföldi tőke érdektelensége befolyásolja. Átfogó, az egész gazdálkodásra kiterjedő nehézséget okoz, hogy a megtermelt profitot kiviszik a külföldi tulajdonosok, nem fektetik be újra a magyar gazdaságba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.