Gazdaság

Sporttudományt tanulna? Nem fog jól keresni vele

Bölcsészdiploma (bölcsészdiploma)
Bölcsészdiploma (bölcsészdiploma)
Romkocsmákban merengő bölcsészek, nem kerestek túl jól, de nem ti vagytok a lista alján. Ellenben ti, informatikusok magas nettókat vihettek haza.

Nemrég még azon ment a szomorkodás, mennyi magasan képzett szakembert veszít Magyarország (na jó, mindenféle munkást), mert egyszerűen nincsenek rendesen megfizetve. A Portfolio oldalán most lejött a diplomás pályakövetési rendszer friss, tavalyi adatsora, hogy ki milyen végzettséggel mennyi nettóra számíthat. A felmérés az egy, három és öt éve abszolutóriumot szerzettekre irányul.

A számok azért érdekesek, mert átlagot vontak az összes végzett dolgozó fizetéséből (a külföldön dolgozókéból is), illetve egy másik adatban a csak itthon munkát vállaló diplomások átlagkeresetét is megmutaják. Így nagyjából látszik, mennyivel éri meg jobban a határon túl dolgozni.

200 ezer forintos nettó fizetés fölött csak az informatikusok, gazdasági szakemberek és mérnökök keresnek. A csúcs egy informatikusi fizetés, ez nettó 266 ezer felett van. E szakmák után jönnek az orvosok, a természettudományi képzést kapott emberek, a közigazgatásban, rendészetben vagy katonaságban dolgozók és a jogászok.

A lenézett bölcsészek valóban a végén kullognak, de még így is megelőzik a sporttudományi, pedagógiai vagy agrártudományi diplomával rendelkezőket. A legkisebb fizetést a pedagógusok kapják, átlag 159 ezer forintot, ami itthoni átlagban csak 153 ezer. Itthoni átlagot nézve a sporttudományi képzést végigcsinálók állnak a ranglétra alján 142 ezer nettóval.

A teljes táblázatot összegekkel itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik