Bölcsészdiploma (bölcsészdiploma)
Gazdaság

Sporttudományt tanulna? Nem fog jól keresni vele

24.hu
24.hu

2015. 11. 03. 19:29

Romkocsmákban merengő bölcsészek, nem kerestek túl jól, de nem ti vagytok a lista alján. Ellenben ti, informatikusok magas nettókat vihettek haza.
Korábban a témában:

Nemrég még azon ment a szomorkodás, mennyi magasan képzett szakembert veszít Magyarország (na jó, mindenféle munkást), mert egyszerűen nincsenek rendesen megfizetve. A Portfolio oldalán most lejött a diplomás pályakövetési rendszer friss, tavalyi adatsora, hogy ki milyen végzettséggel mennyi nettóra számíthat. A felmérés az egy, három és öt éve abszolutóriumot szerzettekre irányul.

A számok azért érdekesek, mert átlagot vontak az összes végzett dolgozó fizetéséből (a külföldön dolgozókéból is), illetve egy másik adatban a csak itthon munkát vállaló diplomások átlagkeresetét is megmutaják. Így nagyjából látszik, mennyivel éri meg jobban a határon túl dolgozni.

200 ezer forintos nettó fizetés fölött csak az informatikusok, gazdasági szakemberek és mérnökök keresnek. A csúcs egy informatikusi fizetés, ez nettó 266 ezer felett van. E szakmák után jönnek az orvosok, a természettudományi képzést kapott emberek, a közigazgatásban, rendészetben vagy katonaságban dolgozók és a jogászok.

A lenézett bölcsészek valóban a végén kullognak, de még így is megelőzik a sporttudományi, pedagógiai vagy agrártudományi diplomával rendelkezőket. A legkisebb fizetést a pedagógusok kapják, átlag 159 ezer forintot, ami itthoni átlagban csak 153 ezer. Itthoni átlagot nézve a sporttudományi képzést végigcsinálók állnak a ranglétra alján 142 ezer nettóval.

A teljes táblázatot összegekkel itt találja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.