Gazdaság

Még annál is drágább lesz a cigaretta, mint hiszi

Írtuk, hogy hatalmas drágulás jöhet a cigarettánál, azonban az a helyzet, hogy jövőre nemcsak egy, hanem két áremelés is vár a bagósokra. Januártól (valószínűleg) azért, mert bevezetik a Lázár János által beharangozott szálanként 4 forintos forrásadót (76 forint/doboz), ami egyes iparági források szerint 150, mások szerint összességében (a rárakódó adókkal együtt) 200 forinttal drágíthatja a jelenlegi átlagosan 1000 forint körüli dobozokat. Az indoklás szerint azért van erre szükség, hogy minél több ember kedvét elvegyék a dohányzástól/rászokástól.

Májustól is drágul a cigi

Ugyanebből az okból (+ mivel a rászokás elleni európai uniós irányelvet át kellett hozzánk ültetni) jövőre még egy körben lesz áremelés, méghozzá egy idei júniusi törvénymódosítás alapján, amely kimondja, hogy májustól a jelenlegi 19 helyett minimum 20 szál kell hogy legyen egy dobozban (és maximum 50 helyett legfeljebb 25). Vagyis 5 százalékkal többet kell adni, ami 5 százalékkal magasabb árat is jelent, ugyanis akciózással (mondjuk egy szál most ajándékba) nem bliccelhetik el a dohánycégek az áremelést.

Ez azt jelenti, hogy az 1150-1200 forintos cigire rájön még 5 százalék, azaz a mostani 1000 helyett 1208-1260 forintba fog kerülni egy doboznyi füstölnivaló átlagban.

De lesz-e egyáltalán cigi novembertől?

Változás az is, hogy két hét múlva (november 17-től) már csak a dohányellátótól lehetne majd cigit rendelni. Viszont a piac nagyjai (akiket a nagykerből kihagytak) még nem kötöttek szerződést a kormány által preferált új ellátócéggel. Így aztán kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán a trafikokban cigiutánpótlás. És az sem kizárt, hogy ennél a kérdésnél is jön majd egy brüsszeli felfüggesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik