Gazdaság

Matolcsy már Amerikában kínálgatja az MKB Bankot

Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)
Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)

A Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy György, és az állami MKB Bank vezérkara ezen a héten az Egyesült Államokban roadshow-znak, hogy vevőt keressenek az MKB számára, írja a Világgazdaság.

Az MKB elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám egy hete még úgy nyilatkozott, hogy a bank tőzsdére kerülhet, előtte a Reutersnek pedig azt mondta, hogy december végéig nemzetközi tenderen értékesítenék legalább az 51 százalékos tulajdonrészt, és hogy külföldieket is várnak szeretettel.

Ezzel a forgatókönyvvel Orbán álma is teljesülne, miszerint a hazai bankrendszer legalább felének magyar tulajdonban kell lennie, főleg, hogy az állami vagyonkezelő a múlt héten szállt ki az OTP Bankból.

Az MKB-t 2014-ben 17 milliárd forintért vette meg az állam a német tulajdonostól, tavaly 5 milliárdos veszteséggel zártak, amely idén az első fél évben további 4 milliárdos mínuszt hozott össze, de a vezérigazgató szerint jövőre már nyereségesek lesznek.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után megérkezett az MNB közleménye is, azt írják, a VG cikke „hamisan állítja, hogy Matolcsy György Amerikába utazott az MKB vezérkartával együtt azért, hogy vevőjelölteket keressenek az MKB számára”. A valóság a jegybank szerint az, „hogy sem Matolcsy György sem az MKB vezérkara nem utazott és jelenleg sem tartózkodik Amerikában e célból.”

Majd arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy „az MKB Bank szanálása a korábban kiadott tájékoztatásoknak megfelelően halad. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója jelenleg Londonban tartózkodik és a JP Morgan pénzintézet segítségével tárgyal a potenciális vevőkkel.” Ezeknek a „tárgyalások célja – ahogyan arról Balog Ádám korábban tájékoztatást adott – az, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló MNB legalább 50 százalék plusz egy szavazatot értékesítsen az MKB Bankból. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a jegybank a továbbiakban is minden esetben nyilvános közleményt jelentet meg az MKB Bank szanálására és értékesítésére vonatkozó fejleményekről.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik