Gazdaság

Kivezeti céges hitelprogramját az MNB

A jegybank ezzel is azt igyekszik elősegíteni, hogy folyamatosan visszaállhasson a rend, és piaci alapon nőhessen tovább a vállalati hitelezés – írta a jólértesült Magyar Idők.

A Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja eddig kétszer 500 milliárd forintos hitelkeretet nyújtott a vállalatoknak a kereskedelmi bankokon keresztül. Ebből jövőre 300 milliárd forint marad, amit még megspékelnek még 300 milliárd forinttal. Utóbbit csak devizában kaphatják meg a főként exportra termelő cégek.

Az MNB 2013 nyarán indította a növekedési hitelprogramot azzal a céllal, hogy megállítsa a vállatati hitelezés zsugorodását. A program eredetileg megfogalmazott célja szerint az nhp-nak élénkítenie kellett volna a piaci hitelezést, ezzel szemben a kedvezményes jegybanki konstrukció beépült a banki kínálatba, és lényegében átvette a vállalati hitelezés szerepét a piacon.

Az nhp fokozatos kivezetésén túl a jegybanktól a vállalati hitelezés élénkítése érdekében további lépések is várhatók. Erről az előzetes tájékoztatás szerint ma délután számol be a nyilvánosságnak az MNB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik