Lakashitel(960x640).jpg (lakáshitel, )
Gazdaság

Most vegyen lakást forinthitelből – megéri

24.hu
24.hu

2015. 11. 02. 10:54

  • Közel 50 százalékkal többen igényeltek eddig lakáshitelt 2015-ben, mint a tavalyi év azonos időszakában. A növekedés mértéke nagyon egybevág a lakáspiac idei 35-40 százalékos bővülésével, a két szegmens egymásra hatása nagyon jól érezhető.
  • A beinduló lakáspiac fűtötte vevői várakozások mellett az egyre olcsóbbá váló hitelek is segítették a hiteligénylések felfutását. Az átlagos hitelköltség-mutató már jócskán 6 százalék alatti a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek esetében.
  • Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalata szerint a jellemző futamidő továbbra is 15 év körül alakul, az átlagos hitelösszeg pedig 7,5 millió forint, bár ez régiónként változó és nagyban függ a jellemző ingatlanáraktól.

A lakáspiac virágzik, bár a hitelből vásárlók aránya ugyan még nem érte el a válság előtti szintet. „2015 első félévében, és a harmadik negyedévében is 20 százalék körül volt a fővárosban a lakásukat hitelből vásárlók aránya” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. – „Amíg a válság alatt csak alig minden tizedik vevő finanszírozta hitelből lakásvásárlását, ez az arány a lakáspiac magára találásával nőtt.”

Az MNB adatai szerint az átlagos hitelköltség mutató a lakáscélú hitelek esetében 5,64 százalék, de még ennél is olcsóbbak voltak a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú termékek, ahol csupán 4,6 százalék. Az 1 és 5 év közötti kamatperiódusú termékek esetén 6,8 százalék, az 5 évnél hosszabb kamatperiódusúaknál 6,3-6,4 százalék az átlagos hitelköltség mutató. A 2008-at megelőző időszakban az euró és svájci frank devizahitelek átlagos hitelköltség mutatóinak legalacsonyabb szintje 5,5-6 százalék körül alakult, azaz a jelenlegi finanszírozási környezetben már olcsóbb hitelből finanszírozni a lakásvásárlást, mint a devizahitelek idején.

Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalata szerint a hiteligénylők két nagy csoportra oszthatóak. Az ügyfelek egy jelentős része az olcsó (vagy legolcsóbb) hiteltermékeket keresi, azaz minél alacsonyabb kamatot és minél alacsonyabb törlesztőrészletet preferál. Ilyen konstrukciók jellemzően a rövid, akár éven belüli kamatperiódusú termékek, akár 3-4 százalék körüli kamattal.

A másik csoportba tartozó ügyfelek a biztonságot, hosszú távú kiszámíthatóságot keresik, ezért inkább a drágább, de több éven – akár 10, vagy annál hosszabb időn – keresztül fix kamatozású terméket választják. Az ilyen hiteltermékek kamatai 5-6 százalék körül mozognak.

A futamidőt tekintve az ügyfelek a lehető legrövidebb futamidőt preferálják, de ezt gyakran felülírják egyéb szempontok, így a jellemző futamidő 15 év körül alakul. A KSH statisztikái szerint a lakáscélú hitelek átlagos futamideje 14,2 év volt 2015 első félévében.

Az átlagos lakáshitel összege 7,5 millió forint körül alakult, bár a budapesti belvárosban az átlagos hitelösszeg 2015 harmadik negyedévében a 10 milliót is meghaladta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.