Gazdaság

Most vegyen lakást forinthitelből – megéri

Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
  • Közel 50 százalékkal többen igényeltek eddig lakáshitelt 2015-ben, mint a tavalyi év azonos időszakában. A növekedés mértéke nagyon egybevág a lakáspiac idei 35-40 százalékos bővülésével, a két szegmens egymásra hatása nagyon jól érezhető.
  • A beinduló lakáspiac fűtötte vevői várakozások mellett az egyre olcsóbbá váló hitelek is segítették a hiteligénylések felfutását. Az átlagos hitelköltség-mutató már jócskán 6 százalék alatti a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek esetében.
  • Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalata szerint a jellemző futamidő továbbra is 15 év körül alakul, az átlagos hitelösszeg pedig 7,5 millió forint, bár ez régiónként változó és nagyban függ a jellemző ingatlanáraktól.

A lakáspiac virágzik, bár a hitelből vásárlók aránya ugyan még nem érte el a válság előtti szintet. „2015 első félévében, és a harmadik negyedévében is 20 százalék körül volt a fővárosban a lakásukat hitelből vásárlók aránya” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. – „Amíg a válság alatt csak alig minden tizedik vevő finanszírozta hitelből lakásvásárlását, ez az arány a lakáspiac magára találásával nőtt.”

Az MNB adatai szerint az átlagos hitelköltség mutató a lakáscélú hitelek esetében 5,64 százalék, de még ennél is olcsóbbak voltak a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú termékek, ahol csupán 4,6 százalék. Az 1 és 5 év közötti kamatperiódusú termékek esetén 6,8 százalék, az 5 évnél hosszabb kamatperiódusúaknál 6,3-6,4 százalék az átlagos hitelköltség mutató. A 2008-at megelőző időszakban az euró és svájci frank devizahitelek átlagos hitelköltség mutatóinak legalacsonyabb szintje 5,5-6 százalék körül alakult, azaz a jelenlegi finanszírozási környezetben már olcsóbb hitelből finanszírozni a lakásvásárlást, mint a devizahitelek idején.

Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalata szerint a hiteligénylők két nagy csoportra oszthatóak. Az ügyfelek egy jelentős része az olcsó (vagy legolcsóbb) hiteltermékeket keresi, azaz minél alacsonyabb kamatot és minél alacsonyabb törlesztőrészletet preferál. Ilyen konstrukciók jellemzően a rövid, akár éven belüli kamatperiódusú termékek, akár 3-4 százalék körüli kamattal.

A másik csoportba tartozó ügyfelek a biztonságot, hosszú távú kiszámíthatóságot keresik, ezért inkább a drágább, de több éven – akár 10, vagy annál hosszabb időn – keresztül fix kamatozású terméket választják. Az ilyen hiteltermékek kamatai 5-6 százalék körül mozognak.

A futamidőt tekintve az ügyfelek a lehető legrövidebb futamidőt preferálják, de ezt gyakran felülírják egyéb szempontok, így a jellemző futamidő 15 év körül alakul. A KSH statisztikái szerint a lakáscélú hitelek átlagos futamideje 14,2 év volt 2015 első félévében.

Az átlagos lakáshitel összege 7,5 millió forint körül alakult, bár a budapesti belvárosban az átlagos hitelösszeg 2015 harmadik negyedévében a 10 milliót is meghaladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik