Gazdaság

Mintha már láttuk volna valahol az észak-koreai autógyár remekeit

Rendkívül változatos, és korszerűnek is mondható az elzárt ország autógyárának termékpalettája, igaz, valószínűleg csak készre szerelést végeznek.

Noha Észak-Koreában csak a legkiváltságosabbaknak jut saját autó, a világ legelszigeteltebb országának saját autógyára is van – írja a Mashable. Igaz, az üzemet nagyon kevés új jármű hagyja el és csak egyetlen autószalonban lehet kapni a termékeket, ugyanakkor a termékpaletta igen korszerűnek tűnik, bár a járművek kísértetiesen hasonlítanak a Kia és a Volkswagen modelljeire. Feltehetően készen veszik az autók elemeit és csak összeszerelést végeznek, majd hangzatos márkaneveken árulják az autókat, például „Kakukk”, vagy „Korea Földje”.

A választék meglepően nagy, az amerikai portál birtokába jutott prospektus szerint 25 típusból lehet válogatni. Versenyautókra persze nem kell számítani, a legerősebb autók is 80 lóerős motorral vannak szerelve.

Az autógyárat egyébként 1999-ben egy észak-koreai állami vállalat a dél-koreai Egyesítés Egyháza nevű szervezettel közösen hozta létre. Az egyház vezetője korábban a kommunizmus egyik legélesebb kritikusa volt, majd belátta, hogy egy közös vállalat jó eszköze lehet Dél-Korea és Észak-Korea közeledésének. 2013-ban aztán a gyár teljes tulajdonjoga Észak-Korea tulajdonába került, azóta még kevesebbet lehet tudni róla, de annyit igen, hogy tavaly 1600 járművet raktak össze.

Az észak-koreai utazásokra szakosodott Koryo Tours vezetője a Mashable-nek elmondta: az utakon döntő többségben importautók közlekednek, de egyre nagyobb arányban tűnnek fel a Pyeonghwa gyár termékei, nagyjából az autók tizede-ötöde viseli az észak-koreai autógyár emblémáját.

Észak-Koreában egyébként egyetlen vállalat hirdetései láthatóak, mégpedig az autógyáré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik