Gazdaság

Új szabályozás: a párizsi fele hús lenne

Nem tudni, hogy a WHO vörös húsokat, és a feldolgozott hústermékek rákkeltő hatásáról kiadott jelentése miatt, vagy egyéb okból, de a kormány módosítani akarja a Magyar Élelmiszerkönyv több húskészítményre vonatkozó előírását is.

Egyelőre csak javaslatról van csak szó, azaz még egyeztetés alatt vannak a szabályok, és nem tekinthetőek a kormány és az agrárminiszter véleményének – emeli ki a VS.hu.

Ezek szerint viszont 11 százalékkal emelnék a virsli és a párizsi hústartalmát, ami így 51 százalékra nőne. A krinoliné 55 százalék lenne az eddigi 40-ről, és a felvágottaknál is 51 százalékos lesz a hústartalom. A téliszaláminál annyi lenne a változás, hogy nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmokat.

Az új rendelet pontosan megszabja a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a csontokról mechanikailag lefejtett hús (angolul rövidítése nyomán MSM) fogalmát. Ebből nem kehetne több például virsliben, párizsiban, krinolinban 10 százaléknál. A máj- és májas termékekben, a minimális májtartalom 25 százalékra emelkedne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik