Gazdaság

Harmincötezer embert küld el a Deutsche Bank

Mintegy 35 ezer alkalmazottjától válik meg a Deutsche Bank (DB) a következő két évben egy szerkezetátalakítási program keretében, hogy hatékonyabb, kevésbé kockázatos és nagyobb alaptőkével bíró pénzügyi intézménnyé váljon.

A harmadik negyedévben a legnagyobb német bank 6 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelt el, elsősorban értékvesztés-leírások és jogi jellegű kiadások miatt. A bank bevétele 7,3 milliárd euró volt, ami 534 millió euróval, 7 százalékkal marad el a tavalyitól. A rekordveszteséget némiképp enyhítette, hogy a kötvénykereskedelmi üzletág éves alapon 20 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben.

John Cryan, a DB vezérigazgatója szerint 2016 és 2017 nem lesz erős év, a bank talpra állása hosszabb időt vesz igénybe. Hozzátette: megvan a stratégia, azonban a megvalósítással komoly gondok vannak. Cryan júliusban vette át a bank irányítását azzal, hogy mélyreható stratégiai és kulturális átalakítást hajt végre, hogy a bank jobban alkalmazkodjon a szigorúbb szabályzói előírásokhoz.

Az elbocsátandó alkalmazottak nagy része, 20 ezer ember a Postbanknál, a DB kiskereskedelmi részlegénél dolgozik, amelytől meg fog válni a DB. Ezen kívül 9 ezer teljes munkaidős alkalmazottjától és 6 ezer szerződéses munkavállalójától válik meg a német nagybank. A DB jelenleg mintegy 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat teljes munkaidőben.

A DB egyúttal azt is bejelentette, hogy nem fizet osztalékot 2015-re és 2016-ra, amire 1952, a bank újraalapítása óta nem volt példa.

(Deutsche Bank, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik