Gazdaság
AppleMark

Újabb terhet eszelt ki a kormány az áruházláncoknak

24.hu
24.hu

2015. 10. 28. 07:06

Ha már az élelmiszerlánc-felügyeleti díjon keresztül nem sikerült megsarcolni őket, most kötelezően megemelnék a nagyobb boltokban az eladók létszámát.

Egy új jogszabálytervezet előírná, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak kellene a vásárlók rendelkezésére állnia – tudta meg a Magyar Idők. Ez azt jelentené, hogy a nagyobb boltokban meg kellene duplázni a dolgozók létszámát.

A kormánypárti napilap szerint az intézkedés a kiskereskedelemben egyre kritikusabb munkaerőhiány megoldását segítené, emellett azt célozná, hogy javuljon a kiszolgálás és hatékonyabb legyen a boltok működése.

A létszámnövelés természetesen megnövelné a bérköltségeket, a Magyar Idők már azt is tudni véli, hogy forrásproblémákra hivatkozva kifogásolják majd a nagyáruházak a kötelező foglalkoztatási minimum előírását. Ugyanakkor azzal érvelnek, hogy „15-18 milliárd forint többlet maradt a vállalatoknál”, de elismerik, hogy ez annak köszönhető, hogy a hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetését az Európai Bizottság felfüggesztette. Ebben az ügyben is folynak az egyeztetések, a lap szerint egységes közteherviselés léphet életbe a progresszív adókulcsok helyett.

A kormány érvei között szerepel az is, hogy „a vasárnapi pihenőnappal megspórolt bérpótlékok” ne elsősorban a cégek belső tartalékainak vagy nyereségének növelését szolgálják, hanem a magyar alkalmazottak bérfejlesztésére fordítsák – noha azzal együtt, hogy a cégeknek nem kell vasárnapi bérpótlékot fizetni, az aznapi forgalomról is le kellett mondaniuk.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az ágazatban valós probléma a létszámhiány, a dolgozók leterheltsége túl magas. Ha a kötelező foglalkoztatási minimum hatására a dolgozók jövedelme nem is emelkedik, a munkavégzés lényegesen könnyebb lesz – jelentette ki Bubenkó Csaba, az érdekképviselet elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.