Gazdaság

Újabb terhet eszelt ki a kormány az áruházláncoknak

Ha már az élelmiszerlánc-felügyeleti díjon keresztül nem sikerült megsarcolni őket, most kötelezően megemelnék a nagyobb boltokban az eladók létszámát.

Egy új jogszabálytervezet előírná, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak kellene a vásárlók rendelkezésére állnia – tudta meg a Magyar Idők. Ez azt jelentené, hogy a nagyobb boltokban meg kellene duplázni a dolgozók létszámát.

A kormánypárti napilap szerint az intézkedés a kiskereskedelemben egyre kritikusabb munkaerőhiány megoldását segítené, emellett azt célozná, hogy javuljon a kiszolgálás és hatékonyabb legyen a boltok működése.

A létszámnövelés természetesen megnövelné a bérköltségeket, a Magyar Idők már azt is tudni véli, hogy forrásproblémákra hivatkozva kifogásolják majd a nagyáruházak a kötelező foglalkoztatási minimum előírását. Ugyanakkor azzal érvelnek, hogy „15-18 milliárd forint többlet maradt a vállalatoknál”, de elismerik, hogy ez annak köszönhető, hogy a hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetését az Európai Bizottság felfüggesztette. Ebben az ügyben is folynak az egyeztetések, a lap szerint egységes közteherviselés léphet életbe a progresszív adókulcsok helyett.

A kormány érvei között szerepel az is, hogy „a vasárnapi pihenőnappal megspórolt bérpótlékok” ne elsősorban a cégek belső tartalékainak vagy nyereségének növelését szolgálják, hanem a magyar alkalmazottak bérfejlesztésére fordítsák – noha azzal együtt, hogy a cégeknek nem kell vasárnapi bérpótlékot fizetni, az aznapi forgalomról is le kellett mondaniuk.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az ágazatban valós probléma a létszámhiány, a dolgozók leterheltsége túl magas. Ha a kötelező foglalkoztatási minimum hatására a dolgozók jövedelme nem is emelkedik, a munkavégzés lényegesen könnyebb lesz – jelentette ki Bubenkó Csaba, az érdekképviselet elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik