Gazdaság

Teljesen felélhetik tartalékaikat az oroszok

Az alacsony olajárak miatt nem tudják feltölteni az alapot, amiből a költségvetési lyukakat tömködik be.

Már az orosz pénzügyminiszter is megkongatta a vészharangot a gazdaság állapota miatt – Anton Sziluanov a parlament felsőháza előtt beszélt arról, hogy ha az olajárak a jelenlegi szinten maradnak, jövőre teljesen kimerülhetnek a pénzügyi tartalékok.

A tárcavezető szerint idén a tartalékok felét, negyvenmilliárd dollárt élnek fel, így ha nem sikerül megállítani a kedvező folyamatokat, jövőre már nem lesz mihez nyúlni. Az orosz pénzügyi tartalékot a gáz- és olajár-bevételekből halmozták fel, ez a kormány legfontosabb eszköze a költségvetési lyukak betömködésére. Az alapot viszont csak akkor tudják feltölteni, ha az olaj ára eléri a hordónkénti 70 dollárt, ettől viszont a mostani 44 dolláros árral nagyon messze vannak.

A CNBC felidézi, hogy az orosz pénzügyminisztérium korábban bejelentette: csak szeptemberben hatmilliárd dollárt költöttek az alapból a költségvetési hiány fedezésére, ez kétszer akkora összeg, mint amit júliusban és augusztusban összesen elköltöttek. Sziluanov korábban arra figyelmeztetett, hogy a tartalékok nélkül az orosz gazdaság elveszti a stabilitását.

Egyelőre nem látni, hogy mitől indulnának emelkedésnek az olajárak, különösen annak fényében, hogy folyamatosan lassul a kínai gazdaság növekedése, a világ olajtermelésében pedig nyoma sincs csökkenésnek. Oroszország egyébként saját maga is megnehezíti helyzetét, miután a Krím-félsziget megszállásának és a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásának köszönhetően elszigetelte magát. A nyugati büntetőintézkedések továbbra is érvényben vannak Oroszország ellen, az ország gazdasága pedig 4,3 százalékkal csökkent 2015 harmadik félévében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik