Gazdaság

TTIP – a külügy nem igazán lelkesedik a szupermegállapodásért

Minden eddiginél átfogóbb kereskedelmi megállapodást kötne az EU az USA-val: ez lenne a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) . Azonban úgy tűnik, a a magyar külügy bár támogatja, mégsem sietteti a tárgyalásokat. Valószínűleg az lehet az oka ennek, hogy a hvg.hu-hoz került, kiszivárogtatott külügyminisztériumi háttéranyag óvatosságra inti a hazai diplomácia irányítóit. Megállapítják, hogy egy sor tárgyalási pont hátrányosan érintheti Magyarországot, és javasolják, hogy ezekre nagyon oda kell figyelni, vagy ragaszkodni kell ahhoz, hogy a rizikós témákat kizárják a tárgyalásokból. A cikk a berlini Correctiv oknyomózó portállal való együttműködésben született.

A diplomácia nyelvén íródott dokumentum kikódolva azt jelenti a cikk szerzői szerint, hogy ha nem vigyázunk, Magyarország számára nagyobbak lesznek a hátrányok, mint az előnyök a TTIP-vel.

Emlékeztetnek arra is, hogy a Századvég Gazdaságkutató 2013-as elemzésében is számos kockázatra világított rá. Például a piacnyitás a mezőgazdaságban a tőke- és baromfihús-feldolgozók, a kukoricatermelők és az abból származó termékek (például bioetanol és izoglükóz) gyártói, valamint a lédig borok termelői számára lehet különösen kockázatos. De általában is megviselheti az olyan kevésbé fejlett európai országokat, mint Magyarország (munkahelyek veszhetnek el, főként az elektronika-iparban).

Bővebb infóért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik