cukorrépa (ingyenes, )
Gazdaság

Bajba kerülhetnek a cukorrépát termesztők

24.hu
24.hu

2015. 10. 26. 08:39

Korábban a témában:

Az uniós kvóta kivezetése után összehangolt munkára van szükség a hosszú távon fenntartható magyar cukoripari termelés érdekében – nyilatkozta a Magyar Idők hétfői számában Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke.

Berki Gyula elmondta: a Kaposváron működő egyetlen magyarországi cukorgyár tonnánként 26,29 eurós minimálárat fizet a termésért, amelyet 1 eurós kompenzációval egészít ki a felvásárló.

2017-től lehet gond, de már most készülni kell rá

A szakember hangsúlyozta, hogy a termelők korábban ígéretet kaptak arra, ha a gyárnak sikerül az idén növelnie az értékesítésből származó bevételét, abból a cukorrépa-termelőknek is juttat majd. A répatermesztők így mintegy 2,5 milliárd forintnyi termeléshez kötött támogatáshoz jutnak hozzá decemberben, amely hektáronként 160 ezer forintot jelent.

Felhívta a figyelmet arra, az uniós szabályozás szerint Magyarországnak jelenleg kicsivel több mint 100 ezer tonnás cukorkvótája van. A korlátozás 2017-es kivezetése után a szabad piac feltételei szerint termelhet a magyar gyár, ahol nemrég adták át a mintegy hétmilliárd forintból megépült 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló üzemet, amelynek kapacitása többszöröse a jelenlegi termelésnek.

Berki Gyula szerint a termelés hosszú távon csak akkor lesz fenntartható és bővíthető, ha javul az együttműködés a répatermesztők, a felvásárló cukorgyár és az egyéb beszállító cégek között. “Enélkül nem várható előrelépés a hazai cukoriparban” – hangsúlyozta az elnök.

Növelni kell a hatékonyságot

A hazai ágazat egyelőre nincs Európa élmezőnyében, a fenntarthatóság érdekében elsősorban a hatékonyságot kellene növelni a szakértő szerint. Az árakról sem festett pozitív képet: a kvóták kivezetésével az uniós minimálár is megszűnik, a világpiaci árak pedig – a többlettermelés miatt – csökkennek majd. Ráadásul a hazai piacon – ahol állandóan a külföldi felesleg keresi a helyét – még alacsonyabb árakra kell számítani szerinte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.