Gazdaság

Közmunkásokat és fiatalokat akar munkához juttatni a kormány

Új programok indulnak a foglalkoztatás bővítésére.

Készül egy kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor előre és egy összegben felvehesse a hátralévő hónapok foglalkoztatást helyettesítő támogatásával megegyező összeget – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős, újonnan kinevezett államtitkára a Magyar Időknek adott interjúban.

Elmondta, hogy új képzési és munkaerő-piaci programokat indítanak költségvetési és uniós forrásokból a közfoglalkoztatottak piaci elhelyezkedése és az ifjúsági munkanélküliség csökkentése érdekében is.

Várhatóan még az idén meghirdetnek egy 15 milliárd forint keretű pályázatot, amellyel a 25 év alatti pályakezdőknek segítenének munkatapasztalatot szerezni a kis- és közepes vállalkozásoknál. A gyakornoki helyek létrehozását eszközbeszerzéssel, járulékkedvezménnyel, bértámogatással ösztönzik majd.

A rá váró feladatokról az államtitkár úgy nyilatkozott: elsősorban a szakképzési rendszert kell átalakítani úgy, hogy a következő tanévre működőképes legyen az új struktúra, a szakgimnáziumi rendszer, és a munkaerőpiac számára megfelelő szaktudást biztosító képzések induljanak. Nagyobb figyelmet kap majd a felnőttoktatás is, különösen a második szakképesítés ingyenessé tétele miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik