Gazdaság

Egyre több áramlopás köthető profi bűnözői hálózatokhoz

Az elmúlt évre 22%-kal lecsökkent a lakossági fogyasztók körében mért áramlopásos esetek száma. Ugyanakkor a KKV-kat egyre növekvő arányban profi bűnözői hálózatok keresik fel. Az E.ON veszít a bevételekből, a fogyasztó fizetheti a kötbért, a csalók egy része meg mehet a dutyiba.

Szűcs Ferenc, az E.ON Hálózat energiamérés vezetője elmondta, hogy az áramlopások kb. 7 milliárd forintos kárt okoztak az E.ON-nak a múlt évben. A teljes értékesített energiamennyiség 2-3%-át ellopják. Ez viszont egyre gyakrabban nem a lakossági ügyfelek köréből tevődik össze. Korábban úgynevezett “barkácsszintű” beavatkozásokkal, tehát a mérő sorkapcsolójánál a mérő megfúrásával, a mérő szalagozásával vagy éppen mágnesezésével próbáltak az elkövetők csalni.

Mostanra azonban megjelent egy új és veszélyes bűnözői kör, akik szervezetten, nagyon profi színvonalon, a mérők ún. elektronikus beavatkozásával próbálkoznak, illetve a fővezetékek megcsapolására irányul a beavatkozásuk. Ez éppen a megtett óvintézkedések hatására is következett be, ugyanis a mai hagyományos villanyórákat már nagyon nehéz “meghekkelni” a lebukás elkerülése nélkül, mert az áramszolgáltatók a legkisebb módosítást is hamar kiszűrik és fényképeken dokumentálnak mindent, a beszereléstől kezdve.

Ez az új típusú hálózatos bűncselekmény már nagyon komoly szakértelmet és nagyon komoly technológiát is igényel a csalók részéről. Ezt már alapvetően nem közvetlenül az ügyfelek követik el, hanem az erre önként jelentkező kivitelezők. Akik jó pénzért elvégzik a beavatkozást az ügyfelek részére – mondta el Szűcs Ferenc kérdésünkre.

Járják az országot, gyakran távoli régiókból utaznak át és keresik fel azokat az ügyfeleket, akik aztán később maguk is bajba fognak sodródni lebukáskor, hiszen az áramszolgáltató minden ilyen esetben kötbérszámlát állít ki a szerződésszegőnek (tavaly összesen 1,8 milliárd forint értékben). A kivitelezőt pedig természetesen bűnvádi eljárás során feljelentik a rendőrségen, közülük többen börtönbe is kerültek.

Olvasói sztorik