Gazdaság

Nyolcvan százalékkal visszaesett a pálinkás bérfőzdék forgalma

Kétmillió liter pálinkát állítottak elő az idén az ország szeszfőzdéi, ami a tavalyi ötödét sem éri el; elbukott a szabadságharc.

Míg 2014-ben csupán a főzdés hétszáz forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez – szeszadó címén – nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet – mondta a Magyar Időknek egy beregi főzdetulajdonos. Emiatt alaposan megfontolják a helyiek, vigyenek-e cefrét a főzdébe.

A forgalom visszaesése azonban egyelőre nem viseli meg a főzdéseket, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy október elején az előző évhez képest két tucattal több szeszfőző működött az országban.

Folyamatosan emelkedik ugyanakkor a bejelentett házi készülékek száma is: az adóhivatal – önkormányzati adatokat tartalmazó – kimutatása szerint október elején több mint 11 ezer főzőberendezést tartottak nyilván az országban. Az év eleje óta be kell jelenteni, ha valaki pálinkafőzőt vásárol, és a berendezés használójának évi ezer forintot kell befizetnie – emlékeztet a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik