Gazdaság

Kiakadtak Hernádi utazásai miatt, ultimátumot kapott a Mol

Horvátország tiltakozó jegyzéket küld Ausztriának és Németországnak a Mol-vezér ottani útjai miatt.

A horvát belügyminiszter arra reagált, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója szerdán Bécsben tárgyalt az OMV vezérigazgatójával. Ranko Ostojic szerint az utazás vitatható, mert Hernádi Zsolt szerepel az Interpol körözési listáján, miután a horvát ügyészség azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az irányítási jogokat az INA horvát olajipari cég felett. A Mol ezt a vádat többször visszautasította, mondván, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem.

Hernádi Zsolt idén februárban került fel ismét az Interpol körözési listájára. Az ügyében kiadott vörös jelzés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel az Interpol tagjait, helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.  A Mol a Hina horvát hírügynökségnek is megerősítette, hogy Hernádi Zsolt jogszerűen tartózkodott Ausztriában, és az elmúlt hónapokban több hivatalos látogatást tett Németországban, többek között Berlinben is, ahol a térség ellátásbiztonságáról tárgyalt.

Közben megszólalt a Mol-Ina-ügyben a gazdasági miniszter is, aki azt mondta, ha a szociáldemokrata koalíció kormányon marad a parlamenti választások után, a Mol Nyrt. vagy befektet a fiumei (Rijeka) olajfinomítóba, vagy kivonul az INA-ból. Ivan Vrdoljak az N1 kereskedelmi tévécsatornának azt mondta, mandátumukat anélkül fejezték be, hogy megoldották volna az INA ügyét, mert a Mol “nem fogta fel”, hogy csak úgy dönthetnek a horvát olajipari vállalt jövőjéről, ha partnerként tárgyalnak. Már elküldte a Molnak az új részvényesi szerződést, amire még nem kapott választ.

A minisztert is kérdezték Hernádi ausztriai útjáról, de arról csak annyit mondott: Hernádi egyáltalán nem áll érdeklődése középpontjában, számára fontosabb az INA és az ott dolgozó emberek jövője, a Mol pedig már tudhatja róla, hogy vele nem lehet packázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik