Gazdaság

Ha még egyszer valaki azt mondja, hogy videojátékozásból nem lehet megélni…

Kedves szülők, itt az ideje, hogy átgondolják a gyermekeik és a videojátékok viszonyát, és soha, de soha többé nem mondanak olyat, hogy „lányom/fiam, inkább tanulj, mert a játékból nem lehet megélni!”

Merthogy vagyonokat lehet vele keresni. Például úgy, hogy videót készítünk arról, ahogy játszunk, aztán feltöltjük a Youtube-ra.

A Forbes magazin közölt egy toplistát azokról, akik a legtöbb pénzt keresték 2014 júniusa és idén június között a legnagyobb videomegosztóra feltöltött tartalmaikkal. A nevettetők tarolnak, a leginkább azok, akik a humort videojátékkal tálalják. A végén azt is eláruljuk, hogy miért.

A bajnok, a közel negyvenmillió feliratkozóval büszkélkedő PewDiePie csatornát működtető, Felix Kjellberg nem kevesebb, mint tizenkétmillió dollárt zsebelt egy éve alatt. Mindezt azzal, hogy videojátékokat játszik, és közben sokat bolondozik.

Nyolc és félmillió dollárral, holtversenyben áll a második helyen az Ian Hecox – Anthony Padilla humoristaduó, azaz a Smosh, illetve a parodista testvérpár, Benny és Rafi Fine, azaz a FineBrothers.

A dobogóra, hatmillió dolláros bevétellel az a Lindsey Stirling fért még fel, aki 2007-ben azért kezdett el Youtube-ozni, mert egyetlen nagy lemezkiadó sem volt hajlandó foglalkozni vele. A hölgy hegedül, és közben táncol, ráadásul nem is akárhogyan.

Rhett McLaughlin és Charles Lincoln Neal III mérnöki karrierjüknek fordítottak hátat, és kezdtek inkább humoros jelenetek forgatásába. Reth & Link nevű csatornájukkal négy és félmilliót kerestek a Youtube-on, de ez az összbevételüknek csak a fele. Ugyanennyit kapnak még nagyvállalatoktól, szponzorált videókat gyártásáért, vagyis azért, hogy egy szokásos videójukba belekomponáljanak egy terméket.

Ugyancsak négy és félmilliót keres KSI nevű csatornájával a brit kamasz Olajide Olatunji. Nem fognak meglepődni: videojátékokat kommentál. Viccesen. A Youtube-ozás mellett zenei karrierjét is építi: Lamborghini című hip-hop száma áprilisban bekerült a brit slágerlistákon a Top30 közé.

Hetedik a listán hárommillió dollárral az autodidakta sminkmester Michelle Phan szépségcsatornája, amit két és félmillióval ugyancsak egy hölgy, az indiai származású komika, Lilly Singh, alias Superwoman követ.

Két és félmillió dolláros bevétellel az átverős videóiról elhíresült Roman Atwood (ő volt az, aki a minap eljátszotta, hogy felrobbant egy quaddal a gyerek), illetve a szintén önmagát képző csodaséf Rosanna Pansino zárják a sort.

Ha a lista szereplőinek alkotásaiba belenézünk, egy dolog rögtön látszik: a PewDiePie és a KSI a legzseniálisabbak. Abból a szempontból legalábbis, hogy Kjellberg és Olatunji videóinak szinte semmilyen költsége nincs, vagyis a bevételük gyakorlatilag egy az egyben profit. A többieknek mind szükségük van kellékekre, jelmezekre, technikára, sőt, valakiknek akár egész stábokra is. Szóval a tanulság:

egyenesen ösztönözni kell a gyerekeket, hogy minél többet videojétkozzanak, és akkor már csak egy kis humorérzék kell hozzá, hogy esetleg vagyonokat kaszáljanak a Youtube-on.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik