Gazdaság

Kéménybajokra figyelmeztet a Főkétüsz

Négymillió kéményből másfél millió azonnali felújításra szorulna – mondta Müller Máté, Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden.

Hozzátette: Budapesten valamivel jobb a helyzet az országos átlagnál, a fővárosban a kémények 80 százaléka az ingatlannal egyidős.

A kémények romló állapota egyrészt a használatra, másrészt pedig az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményeire vezethető vissza – mondta.

A GfK felmérése szerint

Kiemelte: reprezentatív felmérésük szerint a budapestiek 75 százaléka tisztában van azzal, hogy a kémény veszélyes üzem, amit karban kell tartani.

Veszélyes lehet

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kéményekhez kéményseprő-ipari engedély nélkül nem lehet hozzányúlni. A fekete szerelések, a szakemberek és engedély nélkül végzett kéményátalakítások, vagy tüzelőberendezés-csere életveszélyt jelent.

Ha a társaság munkatársai az ellenőrzés során idegen bekötést vagy a korábbitól eltérő készüléket találnak, amire nincs kéményseprő-ipari engedély – ami évről évre előfordul -, akkor meg kell tiltaniuk a tüzelőberendezés használatát. Gázüzemű készülék esetében a gázszolgáltató kizárja a szolgáltatásból az ingatlant – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik