Gazdaság

Neves brit üzletemberek az EU mellett

richard branson (richard branson, milliárdos, )
richard branson (richard branson, milliárdos, )

Három egykori brit miniszterelnök és a brit üzleti szféra több vezetője áll annak a kampánynak az élére, amelynek célja, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon – írta a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap.

Az ex-miniszterelnökök:

  • a konzervatív párti Sir John Major
  • a munkáspárti Tony Blair
  • a munkáspárti Gordon Brown

A kampánycsoportot Lord Stuart Rose, a Marks & Spencer áruházlánc volt elnöke vezeti. A kampányt támogatják a legnagyobb brit üzleti vállalkozások vezetői is, köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapító elnöke (ő látható a nyitóképünkön), és Carolyn McCall, az easyJet légitársaság vezérigazgatója.

Ő a The Sunday Timesban megjelent programadó írásában kifejtette:

  • az EU veszi fel a teljes brit export 45 százalékát; ez tavaly 227 milliárd font (csaknem 100 ezer milliárd forint) exportbevételt hozott a brit gazdaságnak
  • Nagy-Britanniában 3 millió munkahely függ az Európai Unió társállamaival folytatott kereskedelemtől
  • a brit EU-tagság – az összes gazdasági előnyt figyelembe véve – évente átlagosan háromezer font (1,3 millió forint) nettó többletbevételt jelent minden egyes brit háztartásnak.

David Cameron brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britannia EU-tagságáról.

A Konzervatív Párt váratlan fölénnyel megnyerte a május 7-ei parlamenti választásokat, és a brit EU-tagságról szóló népszavazás törvénytervezete be is került az új kormány idei törvényalkotási programjába.

London a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme a brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik