Gazdaság

Az erdészek tagadnak – tovább gyűrűzik a vizsgálati botrány

Tiltakozik az a hat állami erdőgazdaság, amelynek a működésében a kiszivárgott hírek szerint súlyos szabálytalanságokat talált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). Azt írják, a vizsgálati anyagot nem ismerik, és kérik, hogy bocsássák azt a rendelkezésükre.

A médiában megjelent vádakat aljas támadásnak tekintjük és alaptalannak tartjuk. Visszautasítjuk ezeket a rágalmakat – írják.

A KEHI szerint a vizsgálat alá vont hat erdészeti cégnél alapvető és súlyos hiányosságokat tártak fel. A jelentést az Index szellőztette meg szerdai cikkében. E szerint 2010-2013 között a hat erdészet gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte.

Volt olyan cég, ahol a bevételek 48 százalékát elvitték a vállalatvezetési költségek, miközben a hasznot az erdőgazdaságoknak dolgozó vállalkozók vitték el. A 22 erdészet 94 milliárd forint nettó árbevétel mellett alig 2,8 milliárdos hasznot tudott kitermelni. Mindeközben alig kellett az államnak díjat fizetniük, és 1,7 milliárd forint agrártámogatásban is részesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik