Gazdaság

Hatalmas kártérítést fizethet az állam a nyerőgépek betiltása miatt

A szerencsejáték-szervező cégeket egyik napról a másikra lehetetlenítették el, az uniós bíróság szerint viszont hagyni kellett volna átmeneti időszakot.

Százmilliárdokat kell fizetnie az államnak a szerencsejáték-szervezők számára – írja a Népszabadság. Az Európai Unió Bírósága idén júniusban mondta ki, hogy az uniós jogot sértő intézkedés volt, hogy a kormány előbb többszörösére emelte a játéktermi és kocsmai nyerőgépeket sújtó adókat, majd egyik napról a másikra be is tiltotta az automatákat. A kártérítésekről ugyanakkor a magyar bíróságoknak kell dönteniük.

Mivel 2012 októberétől csak kaszinókban lehet felállítani a pénznyerő automatákat, a vállalkozók gyakorlatilag dobhatták ki gépeiket, ez a Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint önmagában 16 milliárd forintos kár. Ugyanakkor a gépek telepítéséhez is beruházásokra volt szükség, amire további tízmilliárdokat költöttek. Sok kocsma is kénytelen volt bezárni a kieső bevétel miatt és negyvenmilliárdos veszteséggel kalkulálnak amiatt is, hogy a szerencsejáték-szervező cégeket fel kellett számolni. Az összeg már átlépi a százmilliárdot, és az elmaradt haszonról még szó sem esett.

Az uniós bíróság kimondta, hogy ha a jogalkotók visszavonnak egy gazdasági tevékenység folytatására feljogosító engedélyt, kötelesek kompenzációt nyújtani, valamint olyan átmeneti időszakot előírni, amely lehetővé teszi az alkalmazkodást, de Magyarországon ez elmaradt. Perelni azonban nem fog feltétlenül mindenki, hiszen az illeték akár másfél millió forint is lehet, de az biztos, hogy százas nagyságrendben indulnak majd eljárások – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik