Gazdaság

Veszik az ingatlanhiteleket, mintha cukor lenne

Mérsékelt ütemben bővült a fogyasztási hitelek piaca az első nyolc hónapban, ezzel szemben a lakáshiteleknél megugrott a kereslet. A kamatok egyes hiteltípusoknál emelkedtek, írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A fogyasztási hitelek piaca bő 9,5 százalékkal emelkedett 2015 első nyolc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest a folyószámlahitelek nélkül, az utóbbiaknál – a hitelkártyákhoz kapcsolt keretekkel együtt – 3,63 százalékos éves csökkenést regisztrált az MNB.

A fogyasztási hitelek közül a legnagyobb, 26,8 százalékos emelkedés a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mutatkozott. Bő egyharmadával növekedett a forintban nyújtott gépjárműhitelek kihelyezése is az első nyolc hónapban. Az áruvásárlási kölcsönöknél a kihelyezés néhány százmillió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, és a személyi kölcsönöknél is csak 1,9 százalékos bővülést regisztrált az MNB.

Mindezek alapján az látszik, hogy a lakáshiteleket leszámítva – ahol több mint 41 százalékkal nőtt januártól augusztusig a piac – nem sikerült jelentős növekedést elérni a lakossági hiteleknél, igaz, a számlahiteleken túl már nem volt sehol csökkenés.

A kamatoknál viszont elég komoly változások vannak: az MNB által számolt átlagos ráta a személyi kölcsönöknél 0,4 százalékponttal emelkedett egy év alatt, míg a gépjárműhitelek ára 2,9, a jelzáloghiteleké pedig 1,8 százalékkal csökkent. Az áruhitelek drasztikusan drágultak az átlagkamat alapján, amely közel 9 százalékponttal ment feljebb – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik