Gazdaság

“Jelenleg semmi jele annak, hogy Paks 2 megtérül”

Jávor Benedek szerint az európai áramárnak körülbelül 30 forintos kilowatt-óránkénti árat kellene elérnie, hogy Paks valamennyi járulékos költségével együtt megtérüljön. A jelenlegi nagykereskedelmi áramár ennek kevesebb, mint a fele. Meg kellene duplázódnia az áramárnak a megtérüléshez.

Ennek a képviselő szerint jelenleg semmi jele nincsen, nagyon nehéz természetesen évtizedekre előre áramárat becsülni, kalkulálni. De az összes általa ismert tanulmány, az Európai Bizottság és nagy kutató intézetek által közzétett tanulmányok nagyon csekély áramár-emelkedést jósolnak a 2020-as évtized közepéig, utána pedig stagnálást, vagy inkább áramár csökkenést vetítenek előre.

Mindebből Jávor szerint az következik, hogy Paks nem lesz képes versenyképes áron előállítani a villamosenergiát, hacsak valamilyen trükkel az állam nem veszi le a költségek egy részét a paksi atomerőmű válláról. Ezek a trükkök viszont az európai szabályozásba ütközhetnek. Éppen ezt vizsgálja az Európai Bizottság versenyügyi biztosa, Margrethe Vestager. Erről folyik most a vita a magyar kormány és a Bizottság között is, hogy az a konstrukció, amivel a magyar kormány megpróbálja valahogyan eltüntetni a költségek egy részét a beruházás mögül és ezt az adófizetőkre átterhelné, összefér-e az európai versenyjogi szabályokkal, vagy sem.

A  Párbeszéd Magyarországért párt EP-képviselője szerint mindenki kivár ezen a területen, és szakmai körökben azt az általános vélekedést tapasztalja, hogy az a kísérlet a nukleáris ipar részéről, mely szerint jelentős mennyiségű közpénzt vonz be a nukleáris beruházásokba különböző indoklással, ez egyszerűen nem lesz sikeres a versenyjogi szabályok miatt. Jávor Benedek inkább arra tenne, hogy a Bizottság vagy a tiltott állami támogatás miatt, vagy a tender elmaradása miatt – aminek ügyében szintén folyik egy eljárás az Európai Bizottság részéről – vétót fog emelni a paksi beruházással szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik