Gazdaság

Örülnek a Pepsinél – többet rágcsáltunk és ittunk

pepsi (Array)
pepsi (Array)
A vártnál nagyobb lett a PepsiCo nyeresége és árbevétele is, köszönhetően az alapanyagárak csökkenésének, valamint a rágcsálnivalók és nem szénsavas üdítők iránti észak-amerikai kereslet emelkedésének.

Az amerikai üdítő- és chipsgyártó cég kedden közzétett beszámolója szerint a szeptember végéig tartó három hónapban 533 millió dolláros nyereséget ért el az egy évvel korábbi 2,01 milliárd dollár után. Ez részvényenként 36 centes nyereséget jelent, míg 2014 harmadik negyedévében 1,32 dollár volt a részvényenkénti profit.

Így állnak a céges részvényeik

A PepsiCo közlése szerint a venezuelai helyzettel kapcsolatos költségek 1,4 milliárd dollárral, részvényenként 92 centtel terhelték meg az eredményt.

Az egyszeri tételeket leszámítva a Pepsico részvényenként nyeresége 1,35 dollár volt, ami 9 centtel jobb az elemzők által várt 1,26 dolláros profitnál. A vállalat árbevétele 5,17 százalékkal, 16,33 milliárd dollárra csökkent, ami szintén kedvezőbb a 16,15 milliárd dolláros elemzői várakozásoknál.

Alkalmazkodnak

A PepsiCo a fogyasztói szokások változásának megfelelve kevesebb cukrot és több természetes anyagot tartalmazó üdítőitalokat kezdett el árusítani legnagyobb piacán, Észak-Amerikában. Ennek köszönhetően az üdítőkből származó bevételek 4 százalékkal emelkedtek, a rágcsálnivalókból pedig 1 százalékkal több bevétele származott a vállalatnak.

A PepsiCo közölte azt is, hogy 8 százalékról 9 százalékra emeli az idei profitnövekedési várakozását. A PepsiCo árfolyama a New York-i tőzsde elektronikus kereskedésében 2,29 százalékkal 98,10 dollárra emelkedett a vártnál jobb számok hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik