Gazdaság

Lefelezi a Gazprom a Török Áramlat kapacitását

Ebben nagy szerepe van az Oroszország és Törökország közt meggyengült viszonynak.

A tervezetthez képest felére csökkenti az orosz Gazprom a Török Áramlat földgázvezeték kapacitását – jelentette be Alekszej Miller, az óriásvállalat vezérigazgatója. Az MTI közlése szerint ebben nagy része van a Törökország és Oroszország közti viszony megromlásának. A tárgyalások már nyáron elakadtak a két ország között árviták, valamint a török kormányváltást követő belpolitikai bizonytalanság miatt, a szíriai orosz beavatkozás pedig újabb feszültségforrássá vált a török-orosz viszonyban.

A kapacitáscsökkentés hírét török energiaügyi illetékesek is megerősítették – a tervezett évi 63 milliárd helyett 32 milliárd köbméter érkezik majd az orosz energiahordozóból az új vezetéken. A török gázellátást viszont ez nem érinti, mert évente 15 milliárd köbméter földgáz megvásárlásáról kötöttek szerződést, az ezen felüli mennyiséget juttatják el Európába.

Ugyanakkor Oroszország még a nyáron megállapodást kötött öt európai vállalattal arról, hogy évi 55 milliárdról 110 milliárd köbméterre bővítik az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat kapacitását 2019-től. Az európai gázszükségletnek mintegy harmada származik Oroszországból, de ennek egy része Ukrajnán keresztül jut el a célországokba. Az orosz-ukrán konfliktus miatt új vezetékek megépítésével igyekszenek kiváltani ezt az útvonalat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik