Gazdaság

Igaz sztori azokról, akik rongyosra keresték magukat a válságon

Brad Pitt és Christian Bale rommá keresik magukat a jelzálogpiaci válságon - filmvásznon. Ugyanakkor a The Big Short igaz történet. Michael Lewis nagy sikerű könyve került filmszalagra, decemberben már látható a mozikban. Faluvégi Balázzsal megnéztük, hogy mire számíthatunk.

A The Big Short eredetileg egy Michael Lewis által írt könyv. A 2007-es subprime jelzálogpiaci válságot dolgozza fel. Korábban is lehetett tudni, hogy az amerikai pénzpiac gondban lesz, több elemző is felhívta a figyelmet. Ezzel persze nem foglalkozott a többség, de voltak olyan outsiderek, a bankrendszeren kívül állók, pl. hedge fund menedzserek, akik különféle derivatív pénzügyi konstrukciókon keresztül a tőzsdei esésre számítva szálltak be a piacra. És keresték magukat rongyosra. Ami (félreértés ne essék) nem bűncselekmény, nem bennfentesség – egyszerűen átlátták a subprime hitelezés bonyolult hálóján és jól időzítettek.

Az igaz történetet feldolgozó film 2015 decemberében jön, nagy nevek játszanak majd benne, és jóval realistább cselekményre számíthatunk, mint a legutóbbi nagy hírt keltő hollywoodi tőzsdés játékfilm, a Wall Street farkasa. Amelyről a mozikba kerülés idején forgattunk mélyebb elemzést Faluvégi Balázzsal és Réz Andrással, nézd vissza ezen a linken!

Olvasói sztorik