Gazdaság

Kitörés előtt a forint, mire számítsunk a devizapiacon?

A napokban szűkítette a kamatfolyosót az MNB, ami egyfajta monetáris lazításnak felel meg, a forint a hírre gyengülni kezdett. Lássuk a technikai elemzés eszközeivel, mire számíthatnak a devizapárral kereskedők - Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötőjének összegzése.

A havi charton – mely 2008-tól a mai napig ölelő időszakot mutatja – egyértelműen kivehető egy emelkedő trend, amely a forint gyengülésének irányába mutat. A trendvonal kezdőpontja a 330 alatti abszolút aljból indul, ekkor volt a forint a legerősebb az euróval szemben. Az emelkedő trend jellemzője, hogy a mélypontok egyre magasabban vannak. A csúcsok egyre magasabbak voltak: 2009 tavaszán 317, 2012 elején 324, idén év elején 327 körül tetőzött az árfolyam. Az emelkedések mindig gyorsak és nagymértékűek voltak, míg a korrekciók általában lassabbak.

Ugyanakkor megfigyelhető az is, hogy 320 felett egyszer sem tartózkodott hosszabb ideig az árfolyam, így ott be lehet rajzolni egy vízszintes ellenállási vonalat.

Az alsó trendvonalból és a felső vízszintes ellenállásból kirajzolódik egy ék alakzat. Az ilyen típusú szűkülő háromszögekből gyakrabban fordul elő felfelé történő kitörés. Ha a 320-as szintet tartósan átvinné az árfolyam, az akár újabb forint mélypontot is jelenthetne.

A napi grafikon, mely idén tavasztól ábrázolja az EUR/HUF mozgását, inkább sávozást mutat.

Különböző szélességű sávokat kapunk a vízszintes támaszok és ellenállások berajzolásával. Egy szűkebb sávot jelöl ki a 312-317-es szintek által határolt range. A 312-es szint betörése esetén több további támasz is azonosítható: a 309-310-es árfolyamoknál egy emelkedő trendvonal és a 200 napos mozgóátlag hízódik, míg 307-nél szintén egy vízszintes támasz.

A grafikonon megfigyelhető továbbá egy szimmetrikus háromszög alakzat is, amely akár tovább szűkülhet az elkövetkező időszakban, mielőtt valamilyen irányba kitör az árfolyam.

Összességében elmondható, hogy a 317-es ellenállás áttörése esetén először 320-ig, majd 325-ig gyengülhet a forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik