Gazdaság

Még mindig tizedeli a népet a dohányzás

A cigaretta még mindig magasan vezet a leggyakoribb halálokok között. Évente az EU-n belül hozzávetőleg 700 000 ember veszti életét a cigaretta okozta betegségek miatt. A kontinens lakóinak csaknem 28%-a dohányzik napi szinten. Magyarország sem áll valami fényesen ezen a téren.

Bár napjainkban fogy a dohányosok száma, így is megdöbbentőek a halálozási adatok a rendszeresen cigarettázók körében, ami még mindig aggodalomra adhat okot. Az EU-ban a leggyakoribb okok, mint az autóbaleset, drog, öngyilkosság, gyilkosság, AIDS és a munkahelyi balesetek okozta halálok számai elenyészőek, a dohányzási adatokkal szemben. A cigaretta okozta elhalálozások évi száma nagyjából 700 ezer főre rúg, míg a versenytársai mind csak 50 ezer fő alatt mozognak.

Er+Ĺteljesen vezet a doh+ínyz+ís a leggyakoribb hal+ílnemek k+Âz+Âtt

Bár az országoknak a dohánytermékekből elég nagy bevételük származik, a dohányosok egészségügyi problémáiból adódó kezelési költségek is igen sokba kerülnek, csaknem 25 milliárd euró veszteséggel lehet számolni évente, ami csöppet sem kevés. További 8,3 milliárd euró kiesés köszönhető a dohányosok korai nyugdíjazása és elhalálozásának, ami szintén horribilis összeg.

És most ugorjunk a lakossági statisztikákra, és vessünk egy pillantást arra, hogy hozzávetőleg hány szálalék dohányzik ma Európa szerte. A társadalom 28%-a él valamilyen dohánytermékkel napi szinten, 21%-a leszokott és 51 %-a soha sem nyúlt hozzá a halálpálcához. Az aktív dohányosoknak 44%-a nő és 55%-os többségben vannak férfitársaink. Ami a leszokást illeti, a legtöbben, 60% félti az egészségét, 35% az egyre növekvő ár miatt és a legkevesebben (30%) külső személyek általi nyomás okán válnak meg a dohányzás szenvedélyétől. Leggyakrabban fiatal korban, 25 éves kor előtt kezdenek bele ebbe a hóbortba.

F+Ĺleg eg+ęszs+ęgi okok miatt hagynak fel a cigarett+íval

És végül vessünk egy pillantást kontinensünk térképére, hogy melyek a legveszélyeztetettebb területek. A legkevesebb 25% alatti dohányos az olasz csizmán, a skandináv félszigeten illetve Portugáliában található. 25 és 30 százalék között van Nagy-Britannia, Németország és Franciaország, csak hogy egy pár nagyot említsünk, míg a legnagyobb füstfelhő alatt vannak a spanyolok, az osztrákok, a görögök, a lengyelek, a lettek és végül mi, magyarok.

El+Ĺkel+Ĺ helyen vagyunk Eur+-paban

 

Korábban is foglalkoztunk a témával, hogy mennyit költünk cigire. Nézd meg ezt is! És iratkozz fel a GazdaságTV csatornájára.

Olvasói sztorik