Gazdaság

Egyszerűen megtudhatják az Audi-tulajdonosok, érinti-e őket az emissziós botrány

A Volkswagen-csoporthoz tartozó autógyártó internetes szolgáltatással segít tájékozódni az ügyben.

Az Audi-tulajdonosok egy internetes szolgáltatás segítségével már egyszerűen megtudhatják, hogy járművüket is érinti-e a károsanyag-kibocsátási botrány – jelentette be a Volkswagen-csoporthoz tartozó autógyártó. Az autósok egy weboldalon az alvázszámot megadva választ kapnak arra, hogy az ő kocsijukban is az emissziós értékeket meghamisító szoftver fut-e.

A szolgáltatás egyelőre a gyár németországi honlapján érhető el, de jövő héten valamennyi helyi Audi-márkahonlapra kiterjesztik világszerte.

Az Audi hangsúlyozta: a manipulált szoftverrel működő járművek is teljesen biztonságosak műszakilag, alkalmasak a közúti közlekedésre. Folynak az előkészületek a tömeges szoftvermódosítás végrehajtására – tették hozzá. Korábban azt közölték, hogy világszerte mintegy 2,1 millió Audi fut a manipulált szoftverrel, ebből több mint kétmillió Európában.

A Volkswagen-botrány hatása egyébként még nem érződik az autópiacon, mert a vevők általában hetekkel, hónapokkal előbb megrendelik a kívánt típust – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik