Gazdaság

A kormány betartott a rezsicsökkentésnek

A valódi rezsicsökkentés a lakóépületek energia-korszerűsítése lenne, de lefújták az erre vonatkozó uniós támogatásokat.

Több szervezetből is felháborodást váltott ki, hogy Lázár János csütörtökön a Portfolio konferenciáján bejelentette: nem lesz lakossági energia-korszerűsítési program uniós pénzből. Pedig – ahogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet és az Energiaklub is figyelmeztet – ennek keretét is beleírtuk az Európai Bizottság által már elfogadott operatív programokba, valamint a közelmúltban a kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia is rögzítette ennek a célnak a fontosságát.

A Portfolio azt írja: a fejlesztési tárca néhány héttel ezelőtt már menetrendet is felvázolt arra, hogy mikor milyen célcsoportok számára nyílhatnak meg a régóta várt pályázatok. A szakportál úgy véli, a tervet most azért írják teljesen felül, hogy az uniós támogatások jövő évi kifizetése minél gyorsabban és minél nagyobb volumenben tudjon elindulni.

Lázára azt mondta a konferencián, hogy az energetikai korszerűsítéseket EU-s pénzből az állami intézményeken fogják végrehajtani, noha a lakóépületek jóval több energiát használnak fel. Lázár szerint a lakossági energia-korszerűsítést részben a rezsicsökkentéssel, részben banki eszközökkel kell biztosítani, valamint a lakástulajdonosoktól is elvárható, hogy hozzájáruljanak saját otthonuk fejlesztéséhez.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a már elfogadott operatív programokban 450 milliárd forintnyi forrás szerepel erre a célra, ebben egyaránt benne vannak a lakossági- és középületek, valamint a vállalkozások által felhasználható pénzek. A kormány által korábban elfogadott stratégia szerint a középületek 2020-ig tartó energetikai felújítására 152 milliárd forint szükséges.

Az Energiaklub szerint a magyar kormány magára hagyta a lakosságot és óriási nemzetstratégiai hibát követ el. Az előző uniós ciklusban még éppen azt kifogásolták, hogy nem lehet uniós forrásokat fordítani a lakóépületek korszerűsítésére, erre a célra 2008 és 2013 között mindössze 25 milliárd forint jutott. Figyelmeztettek, hogy a lakóépületek nagyjából egyharmadát fogyasztják el Magyarország teljes energiafelhasználásának, a közintézmények viszont csak töredékét. A kormány stratégiájában a lakóépületekben 38 petajoule megtakarítást tűzött ki 2020-ig, a középületekben mindössze 1,6 petajoule-t, viszont a kormány számításai szerint a lakóépületekben sokkal olcsóbban lehetne energiát megtakarítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik