Gazdaság

Irán műanyaggal áraszthatja el Európát

A hazai műanyagipari nagyvállalat, a Carboferr arra hívja fel a figyelmet, hogy az Irán elleni embargó részleges feloldása miatt hamarosan akár hatalmas mennyiségű műanyag-alapanyag érkezhet Európába. Szerintük emiatt csökkenni fog az európai gyártási mennyiség, illetve nőhet “régiónk alapanyag-függősége és ezzel kiszolgáltatottsága is”.

Európában magas adók sújtják a műanyagipari (petrolkémiai) alapanyagokat, azonban a közel-keleti régió több országában alacsony adótartalom jellemzi ezeket a termékeket. Emellett a föld olajkészletének 67%-a, földgázkészletének 45%-a a Közel-Keleten található.

Az iráni cégek belépése az európai piacra átrendezheti az erőviszonyokat, hiszen az alacsonyabb adók miatt az európai termelőknél olcsóbban, nagy tömegben, viszonylag fejlett technológiával készítik a műanyag alapanyagokat – mutatott rá Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. ügyvezető igazgatója.

Hozzáteszi: bár nem beszélhetünk dömpingárakról, azért a termékek még szállítási költséggel együtt is versenyképes áron kerülnek az unióba. Az iráni gyártók földrajzi elhelyezkedésük okán helyzeti előnyben vannak a távol-keleti gyártókkal szemben is, nem csak a szállítási költségek tekintetében, hanem a határidő miatt is. Míg Iránból körülbelül 10 napot vesz igénybe a szállítás, thaiföldi, vagy dél koreai gyártás esetén minimum 6 hetes szállítással kell számolni. Az első esetben még adott hónapon belül itt van az áru, ezért nem kell tartani a műanyag alapanyagok havi árazásából és – az utóbbi időben nem ritkán havi 10%-körüli – árváltozásából eredő kockázatoktól.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik