Gazdaság

Átírja a válság a büdzsét

Módosítja a kormány az idei költségvetést, a tartalékot 61 milliárd forinttal megemelik.

A Figyelő szerint az eddig elköltött 30 milliárdon túl 10 milliárd forint értékű számla vár kifizetésre a költségvetésből a menekülthelyzet kezelésével összefüggésben. Nem kizárt, hogy év végéig ennél a 40 milliárd forintnál is nagyobb összeget kell fordítani erre a célra.

A kormány ezért módosítja az idei büdzsét, 61 milliárd forinttal megemeli a tartalékot. Ez a pénz nem kizárólag a menekültügyre szolgál, arra első körben egymilliárdot különítenek el, a többi bekerül a tartalékba, kárelhárításra, nem várt kiadásokra. Az valószínű, hogy az előirányzott egymilliárd nem lesz elég, kell majd a 60 milliárd is.

A forrást a forgalmi adók biztosítják, áfából 36, jövedéki adóból 25 milliárddal növelik az idei előirányzatot. A Figyelő úgy tudja, ennél is nagyobb puffer van a bevételekben. A hetilapnak – a legóvatosabb tervezésben érdekelt – névtelen forrása azt is elárulta, hogy további tízmilliárdokkal emelkedhet a befolyó összeg a terv felett. Részletek a legfrissebb Figyelőben.

Korábban Varga Mihály azt mondta, hogy a költségvetés módosításáról szóló javaslat újabb hatvanmilliárdos összege elég lesz az esztendő végéig. Az év utolsó heteiben, hónapjaiban a migránshelyzet alakulásától függ, kell-e módosítani a 2016-os büdzsét, amelyben 200 milliárdos tartalék szerepel. Ha a bevándorlási helyzet érdemben nem változik, a tétel fedezheti a kiadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik