Gazdaság

Reklamálnak az oroszok a paksi bővítés lassúsága miatt

A kormány óvatos a jelenleg is zajló uniós vizsgálatok miatt, iparági források azt sem zárják ki, hogy a fővállalkozóra is új pályázatot kell kiírni.

Túl lassan halad a paksi bővítés az oroszok szerint – írja a VS.hu. Az előkészítő munkák üteme miatt a Roszatom egyik vezetője személyesen panaszkodott néhány hete a magyar illetékeseknél. Leginkább azt nehezményezik, hogy a magyar kormány „túl óvatosan” kezeli a bővítés miatt folyó uniós vizsgálatokat.

A kormány hivatalosan azt kommunikálja, hogy a két új blokk megépítése és üzembe helyezése zöld utat kapott Brüsszelben, de csak az uniós atomenergia-ügynökség, az Euratom bólintott rá. Az Európai Bizottság továbbra is vizsgálódik tiltott állami támogatás gyanúja miatt.

A portál egyik iparági forrása szerint nem véletlenül óvatosak: ha az uniós versenyhivatal elkaszálná a beruházást, az akár hűtlen kezelés gyanúját is felvetné az illetékesekkel szemben. A nyilvánosság előtt viszont Aszódi Attila kormánybiztos magabiztosan nyilatkozta, hogy nem merülhet fel tiltott állami támogatás a 80 százalékban orosz hitelből fedezett beruházásnál, ezért nem aggódnak.

Ugyanakkor a portál által megkérdezett szakember szerint azt sem lehet kizárni, hogy teljesen új pályázatot kell majd kiírni még a fővállalkozóra is, ami már csak azért sem egyszerű, mert a Roszatom már minden lényeges információval rendelkezik a beruházás paramétereit illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik