Gazdaság

A Tesco-vezér a vasárnapi boltzárról: nincs vesztes helyzet

tesco (Array)
tesco (Array)

Az üzletlánc mintegy húszéves hazai történetének első magyar ügyvezetőjével – Pálinkás Zsolttal készített interjút az Élelmiszer.hu, amelyben például arról is kérdezték, hogy hogyan kezelték a kereskedelmet, és ezen belül a Tescót is hátrányosan érintő kormányzati döntések nyomán kialakult helyzetet, miképpen reagáltak rá.

Mint a cégvezető elmondta, a „hármas csomag” feladta a leckét nekik. Ezzel a vasárnapi és éjszakai kereskedelem tilalmára, az élelmiszerláncfelügyeleti-díjra, illetve arra a törvényre célzott, amely szerint ha két egymást követő évben nem termelnek profitot, akkor elveszíthetik a jogot a kereskedésre. Válaszként kemény döntéseket hoztak, például ahogy mi is beszámoltunk róla, bezártak 13 (veszteséges) üzletet.

Elveszett bevételek

A vasárnapi zárva tartás hatásairól szerinte még korai lenne mérleget vonni, azonban szerinte egy-két dolog már megfigyelhető, pl. az, hogy nem minden vásárló és dolgozó örül neki. Átalakultak a vásárlói szokások, és az emberek alkalmazkodtak. Azt is kijelentette, hogy az intézkedés elveszett bevételt, vagyis veszteséget termel nekik még mindig.

(A hónap elején a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vezetője, Sálling József azt mondta lapunknak, hogy a vasárnapi forgalom már megvan, a cég sem vitatja, hogy már pótlódott náluk a kieső forgalom. Legfeljebb azt nem tudják még, hogy az a pótlás folyamatosan meglesz-e vagy sem – tette hozzá.)

Pálinkás szerint míg korábban inkább a kisboltok nyertek, most inkább a hipermarket-csatornában tapasztalható relatív erősödés, amihez ezeknek az üzleteknek meg kell újulniuk. Hogy erre milyen koncepciójuk van, arra is kitért. Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik