Gazdaság

Újra dől a lé az Unióból

csepreghy (Array)
csepreghy (Array)

A következő hetekben mintegy 210 milliárd forint fejlesztési forrást utalnak ki Magyarországnak. A programokat a bizottság még áprilisban függesztette fel, mert kifogásolta a magyarországi projektek 2007 óta működő kiválasztási rendszerét – írta az MTI.

Újraindult a kifizetés a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) első három prioritásában, miután az Európai Bizottság öt hónapos vita lezárását követően feloldotta a kifizetések felfüggesztését – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Hozzátette: a következő hetekben mintegy 210 milliárd forint fejlesztési forrást utalnak ki Magyarországnak. Az EU várhatóan az október elején esedékes költségelszámolásban teljesíti a kifizetést, így heteken belül megérkezhet az összeg – mondta.

A felfüggesztésben érintett összeget a költségvetésnek kellett előfinanszíroznia, de a 700 milliárd forint és a 210 milliárd forint közötti összeg nagy része már megérkezett Magyarországra az elmúlt években.

Kérdésre válaszolva közölte: az M4-es autópálya fejlesztéssel kapcsolatban a versenyhivatal első fokú állásfoglalását a Miniszterelnökség megfellebbezte, jelenleg a másodfokú eljárás végét várják. Az ügy kezdetén, 2013 tavaszán a kormány benyújtotta Brüsszelnek a Szolnokot északról elkerülő autópálya fejlesztését, akkor a bizottság a tervet nagyprojektként nem fogadta be, majd egy évig tartó tárgyalások után 2014 közepén elfogadták az átdolgozott tervet. A projekt finanszírozásától a kormány 2015-ben állt el, miután az EU mégsem tette lehetővé a fejlesztés támogatását, és kartellgyanút fogalmaztak meg – ismertette.

A kartellgyanú továbbra is nyitott kérdés, ami ha beigazolódik, a korábban kifizetett összegek visszafizettetését is eredményezheti. A beruházást le kellett állítani költségvetési forrás hiányában, a már megépült útszakasz gyorsforgalmi út lesz a fejlesztési ciklus végéig a kormány döntése értelmében – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik