Gazdaság

Megszűnőben itthon a devizahitelek

Az Országgyűlés múlt héten hozott döntése nyomán, az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításával lényegében megszűnnek Magyarországon a devizahitelek – írja hétfői számában a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium összesítésére hivatkozva.

A szaktárca közlése szerint az idei év elejére vált lehetővé a devizahitelek végleges kivezetése Magyarországon. Mint írják, a jelzáloghitelek ügyének rendezése során nagyjából 3600 milliárd forintnyi adósság kérdésben kellett megoldást kialakítaniuk. A hitelek átváltása félmillió család otthonát védte meg az árfolyamok ingadozásától.

Az autóhitelek és a személyi kölcsönök ügyében történő újabb forintosítás 229 ezer élő szerződést érint, 305 milliárd forint értékben. A szabályok ugyanakkor kiterjednek egyes már felmondott vagy megszűnt szerződésekre is: a forintosítást 260 milliárd forintnyi nem élő személyi kölcsönnél és további 255 milliárdnyi lezárt autóhitelnél is elvégzik majd. Az érintettek 31 milliárd forintot spórolnak meg, az ügyfelek kamatkötelezettségei további 3-4 milliárd forinttal enyhülhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik