Gazdaság

Elmaradhat idén télen az ukrán-orosz gázháború

gázvezeték (Array)
gázvezeték (Array)
Nagyon fontos gázmegállapodást írtak alá Brüsszelben az ukránok és az oroszok. Még ugyan mindkét országnak külön is el kell fogadnia, de ha sikerül, nyugodt, ám hideg tél elé nézünk.

Parafálta az Ukrajnába való gázszállításokról a megállapodást Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió. Alekszandr Novak orosz és Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter, valamint Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős biztosa pénteken hat órán át tárgyalt Brüsszelben.

Ezután éjjel újságírók előtt írták alá a téli, azaz október 1-től a jövő év március végéig tartó időszakra az orosz gázszállítások feltételeit tartalmazó jegyzőkönyvet. A Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energiaipari vállalat képviselői külön aláírtak egy kiegészítő, a téli csomaghoz kapcsolt egyezményt.

Szignó helyett parafa

Az Interfax szerint a tárgyalás előtt általános volt az a várakozás, hogy a felek aláírják a megállapodást, de végül csak parafálták a dokumentumot. A felek ezt azzal magyarázták, hogy mindegyik félnek külön-külön hivatalosan jóvá kell hagynia a szöveget, így azt csak ennek lezárulta után írják alá és válik ezáltal végérvényessé a megállapodás.

A tárgyalás után adott nyilatkozatában Šefčovič közölte, a téli megállapodás kulcsfontosságú annak biztosításában, hogy Ukrajnának elegendő földgáza legyen a fűtési idényben, illetve szavatolják az Ukrajna területén áthaladó, Európába irányuló gáz folyamatos szállítását.

Nagy vállalások, tartós béke?

Az ukrán miniszter elfogadhatónak minősítette a feltételeket, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan felújítják az orosz földgáz ukrajnai importját. Ukrajna vállalta, hogy biztosítja a gáz zavartalan tranzitját, miközben 2 milliárd köbméter gázzal növeli tartalékait októberben.

Az Európai Unió vállalta, hogy segít Ukrajnának a gázvásárlások finanszírozásában, így közbenjár nemzetközi pénzintézeteknél, köztük a Nemzetközi Valutaalapnál és a Világbanknál a szükséges fedezet előteremtésért, de nem folyósít kiegészítő pénzügyi támogatást a már megígért 500 millió dolláros hitelen felül. Oroszország vállalta, hogy az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben piaci áron adja el a földgázt Ukrajnának.

Még kedvezményt is adtak az oroszok

Már a tárgyalások előtt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, miszerint az Ukrajnának eladott gáz árát a szomszédos uniós országokéval azonos szinten, ezer köbméterenként 252 dollárban határozzák meg az idei utolsó negyedévre. Ebből orosz értesülések szerint további 24,6 dolláros kedvezményt biztosítanak a vámtarifa csökkentésének révén, így Ukrajna ezer köbméterenként 227,4 dolláros áron juthat hozzá az orosz gázhoz.

Oroszország és Ukrajna között azóta dúl az árháború, hogy 2014 elején Nyugat-barát erők vették át a hatalmat Kijevben. Tavaly több hónapig szünetelt az Ukrajnába irányuló orosz gázexport, majd a téli ellátás biztosítására ideiglenes megállapodást kötöttek a felek. A tavaly novemberi és azóta lejárt megállapodás szerint Ukrajna előre fizetett a téli hónapokban a gázszállításokért ezer köbméterenként 385 dolláros áron.

A tél közeleg, és nagyon kemény lesz

Az árvita rendezetlensége miatt Ukrajna júliusban leállította az orosz földgáz importját. Becslések szerint augusztus végén Ukrajna gáztartalékai 13,4 milliárd köbméterre rúgtak a szükséges 19 milliárd köbméter helyett. Az orosz energiaügyi miniszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy az előrejelzések szerint az idei tél jóval hidegebb lesz, mint az előző három évben volt. Novak szerint Ukrajnának legalább 19-20 milliárd köbméter földgázt kellene felhalmoznia.

Az európai országok által Oroszországtól vásárolt földgáz mintegy fele halad át Ukrajnán. Oroszország és Ukrajna egyaránt azt bizonygatja, hogy kettejük gázkonfliktusa nem érinti a tranzitszállításokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik