Gazdaság

Nem mehetnek be az újságírók az MNB felügyelőbizottságának üléseire

mnb(210x140).jpg (Array)
mnb(210x140).jpg (Array)

Ki vannak tiltva az újságírók a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottság üléseiről, holott az intézmény közpénzből gazdálkodik, közadatokat kezel, amelyek a nyilvánosságra tartoznak – számol be pénteki számában a Magyar Nemzet.

A lap megjegyzi: a felügyelőbizottság egy év érthetetlen kihagyás után újra ülésezik, ezúttal is minden hónap utolsó péntekjén, azonban újságírók nem vehetnek részt az eseményen. Mitsura Gábor titkárságvezető a lapot kérdéseivel a Magyar Nemzeti Bankhoz irányította, mikor az újságíró visszakérdezett, hogy mely jogszabály szerint járnak el, erre a következő választ kapták: keressék meg valahol.

Később ígéretet kaptak arra, hogy jogászaik utánanéznek a jogszabálynak, azonban a napirendi pontokat a lap munkatársai már nem tudták megszerezni. A titkár hiába ígérte, hogy elküldi azokat az újságírónak, ez nem történt meg, ahogyan az az ígéret sem teljesült, hogy Papcsák Ferenc, a bizottság elnöke magyarázatot ad álláspontjukra.

Megjegyzik: érthetetlen, hogy az MNB miként szólhat bele a felügyelőbizottság üléseit érintő nyilvánosság kérdéseibe. Az MNB felügyelőbizottságát is érintő jogszabályban ugyanis nincsen benne, hogy üléseit zárt körben kell megtartania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik