Gazdaság

Markit: lassult a gazdasági növekedés üteme az euróövezetben

Kínából nem túl jó BMI-s hírek jöttek

  • Megint felforgathatják a pénzpiacokat

Bár szeptemberben lassult gazdasági növekedés üteme, ennek dacára az utóbbi négy év legjobb negyedévét tudhatja maga mögött az euróövezet – ezt mutatják a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek (BMI) szeptemberi előzetes adatai.

BMI

A szerdán közölt jelentés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI kéthavi mélypontra, 53,9 pontra csökkent szeptemberben. Elemzők 54,1 pontra számítottak az augusztusi 54,3 pont után. Az index értéke már 2013 óta a növekedési tartományban tartózkodik.

Mind a szolgáltató szektorban, mint a feldolgozóiparban növekedett a teljesítmény, bár lassuló ütemben.
Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe a júliusival azonos szintre, 54,0 pontra csökkent az augusztusi 54,4 pontról, ezzel némileg elmarad az elemzők által várt 54,2 ponttól. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke viszont az elemzői várakozásokkal összhangban 52,0 pontra – öthavi mélypontra – süllyedt az augusztusi 52,3 pontról.

50 felett ok

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

Kedvező jelek

A szeptemberi előzetes BMI-adatok azt mutatják, hogy növekszik az euróövezet gazdasága. Az új megrendelések és a teljesítésre váró munkák állományának növekedése gyorsult, így remélhetőleg a következő hónapokban is bővül a gazdaság. Már a 11. egymást követő hónapban bővült a két szektorban foglalkoztatottak száma, bár az ütem a feldolgozóiparban héthavi, a szolgáltatásoknál pedig nyolchavi mélypontra csökkent. A nyersanyagárak erős csökkenésének dacára stabilak maradtak az eladási árak, miközben a ráfordítási árak némileg növekedtek.

A legnagyobbak

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban enyhén lassult a növekedés szeptemberben, de így is az utóbbi egy év legjobb negyedévét zárja. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 52,5 pontra csökkent az augusztusi 53,3 pontról, a szolgáltatóipari 54,3 pontról az előző havi 54,9 pontról, a kompozit BMI pedig 54,3 pontra esett az augusztusi 55,0 pontról. Az új megrendelések állománya 2013 novembere óta a legnagyobb ütemben bővült, a folyamatban lévő teljesítések pedig 2011 májusa óta a legmagasabb szinten állnak, miközben a munkahelyek száma 2011 decembere óta a legnagyobb mértékben növekedett, ami arra utal, hogy a gazdaság fellendülés egyre tartósabbá válik.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország még mindig fáziskésésben van, bár az augusztusi, gyakorlatilag stagnálást jelentő értékek némileg javultak szeptemberben. Az összetett mutató értéke 1,2 ponttal 51,4 pontra, a feldolgozóiparé 2,1 ponttal 50,4 pontra, a szolgáltatóiparé pedig 0,6 ponttal 51,2 pontra emelkedett.
A legfrissebb BMI-adatok alapján nyilvánvaló, hogy szeptemberben tovább javult a gazdasági helyzet az euróövezetben.

Még nem elég

Mindazonáltal a növekedés üteme nem elégséges ahhoz, hogy inflációt gerjesszen és jelentős számú új munkahely létrehozását eredményezze – kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet a harmadik negyedévben az előző negyedévivel megegyezően 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést érhetett el, éves összevetésben pedig alig 1,6 százalékkal bővülhet a gazdaság idén.

Williamson rámutatott: az euróövezeti növekedés mértéke némileg csalódást okozhatott az Európai Központi Banknak (EKB), amely márciusban nagyszabású mennyiségi enyhítési programot kezdett az infláció emelésének és a gazdaság ösztönzésének céljából. Kérdéses azonban, hogy a növekedés üteme elég gyenge-e ahhoz, hogy az EKB-t további intézkedések megtételére késztesse – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik