Gazdaság

A Skodákat is visszahívhatják a VW-botrány miatt

A cseh közlekedési minisztérium is vizsgálatot indított a Volkswagen (VW) autógyárral együtt annak kiderítésére, hány, a VW-csoporthoz tartozó márkájú autó lehet érintett Csehországban a károsanyag-kibocsátási botrányban.

Dan Tok közlekedési miniszter elmondta, hogy kapcsolatban vannak mind a német, mind pedig a nagy-britanniai hatóságokkal, ahol a VW konszernhez tartozó, Skoda típusú autókat az európai piacra tesztelik.

A Skoda közölte, hogy a korábbi években használta a manipulált motorokat, de már nem alkalmazza őket.  A minisztérium kész behívni az érintett autókat ingyenes ellenőrzésre, az esetleges hibák kijavítására. Az olasz környezetvédelmi miniszter korábban azt közölte, leállítják a VW-járművek árusítását, ha kiderül, hogy a botrány az Olaszországban értékesített autókat is érinti.

A francia környezetvédelmi miniszter kiterjedő vizsgálatot indított az ügyben, azt kérte a francia autógyáraktól, hogy győződjenek meg arról, hogy a manipulált motorok alkalmazása nem volt gyakorlat Franciaországban.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) pénteken azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként akár 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elméletileg elérheti a 18 milliárd dollárt. A Volkswagen amerikai eladásainak mintegy ötöde dízelüzemű jármű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik