Gazdaság

Menesztik a Volkswagen vezérigazgatóját

24.hu
24.hu

2015. 09. 22. 14:30

Mennie kell a Volkswagen vezérigazgatójának, Martin Winterkorn utolsó napja a cégnél szeptember 25-e – írja a Business Insider a német napilapra, a Der Tagespiegelre hivatkozva a Portfolio tudósításában. Utóda a Porsche CEO-ja, Matthias Müller lesz.

FILE - A file picture made available on 22 September 2015 shows Volkswagen AG CEO Martin Winterkorn as he checks the bottom side of a Porsche GT2 during a tour on the first media day of the 78th Geneva International Motor Show in Geneva, Switzerland, 04 March 2008. Photo: MARIJAN MURAT/dpa
Martin Winterkorn egy Porsche alvázát nézegeti még 2008-ban (Fotó: Marijan Murat/dpa)

A VW az autókba olyan hatástalanítót (defeat device) tett (egy szoftveralgoritmus formájában), amely érzékeli, ha a motort tesztelik. A program normális vezetésnél kikapcsolja az emissziós korlátot, ami csak tesztvezetésnél kapcsol be újra, ezzel a motor teljesítménye javul – a környezet kárára.

Most nagyon úgy néz ki, hogy az egész autóipar és a teljes német ipar megszenvedheti a Volkswagen-botrányt. A kérdéses szoftver ugyanis akár 11 millió autóba is bekerülhetett világszerte, az érintett EA 189 típusú motor körülbelül ennyi gépkocsiban dübörög. A bizalom kezd elillanni a gyártók szavahihetősége iránt. Ezért lesz fontos, hogy a botrány a tengerentúlon marad, vagy tovaterjed világszerte.

 

 

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.