Gazdaság

Ma dönt az MNB a kamatról, és lesz inflációs jelentés is

Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)
Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)

Ma tartja szeptemberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, illetve ma közlik az inflációs jelentés fő számait.

Elemzők szerint aligha várható, hogy a testület változtatna az alapkamat most érvényes 1,35 százalékos szintjén – sőt, a többség még a jövő évre sem várja, hogy beinduljon a szigorítás.

A Morgan Stanley elemzői szerint az MNB új negyedéves becslése az eddigi prognózisban szereplőnél alacsonyabb inflációt és lassabb gazdasági növekedést vetít majd előre, és ez feltételezhetően megteremti a lehetőségét annak, hogy a monetáris tanács enyhe hangvételű közleményt adjon ki a keddi kamatdöntő ülés után – írta a napi.hu.

A JP Morgan elemzői is azt jósolták hétfői prognózisukban, hogy az MNB valószínűleg 2015-re és 2016-ra is lefelé módosítja növekedési és az inflációs előrejelzését, jóllehet csak csekély mértékben. Azzal számolnak, hogy az MNB a 2016-os átlagos inflációra szóló prognózisát néhány tizeddel, 2,4 százalékról 2,2 százalékra csökkenti a jövő évre várható alacsonyabb olajárak, a valamivel gyengébb növekedési kilátások, valamint a külső kereslet – főleg a kínai gazdaság lendületvesztéséből eredő – gyengülése miatt. A cég azt is valószínűsíti, hogy az MNB 3,3 százalékról 3 százalék környékére rontja idei évre szóló GDP-növekedési becslését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik