Gazdaság

Továbbra sem emelkedik a gáz ára

Gázrózsa (Gáz, gázrózsa, gázáremelés, )
Gázrózsa (Gáz, gázrózsa, gázáremelés, )

Talán azért hallani mostanság kevesebbet az ipari rezsicsökkentésről, mert a kedvező világgazdasági árverseny önmagában versenyképesebbé teszi a nagyfogyasztók költségszintjét – fejtette ki a Magyar Hírlapnak a Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője, Kaderják Péter.

Szerinte a lakossági fogyasztók valószínűleg továbbra is a rezsicsökkentéssel elért árszinten vásárolhatják majd a gázt.

Megszabadulhatunk az orosz függéstől

A kutatóközpont elemzései szerint megvalósítható az orosz gáztól való függés több mint kilencven százalékos mérséklése, anélkül, hogy az árak az égbe szöknének.

Arra a kérdésre, hogy a lakossági fogyasztók továbbra is a rezsicsökkentéssel elért árszinten vásárolhatják-e a gázt, a szakértő igennel felelt. Mint mondta, az árhatóság az állam, amely kinyilvánította szándékát az árszint fenntartására, és a nemzetközi piaci helyzet is lehetővé teszi ezt.

A Nemzeti Közműszolgáltatót a hazai energiapiac jelentős szereplőjének nevezte Kaderják Péter, ugyanakkor hozzátette: pár hónapos üzemidő után konzekvenciákat még nem lehet levonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik