Gazdaság

Összekapta magát a Sága Foods

A Sága Foods Zrt. tulajdonosa, az angol Bernard Matthews csoport már nem tervezi a magyarországi leánycég eladását, miután a korábbi évek veszteséges termelése a belső szerkezetváltás eredményeként nyereségbe fordult.

Keleti Zsolt, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a vállalat pénzügyi eredményei fokozatosan javulnak. Az idei első fél évet – több év veszteség után – pozitív eredménnyel zárta a cég, és az év végéig további jelentős eredménynövekedést várnak. A cég mérleg szerinti eredménye 442 millió forint volt az első fél évben, míg két évvel ezelőtt még 589 millió forint veszteséget szenvedett el a társaság, és tavaly mintegy 1 millió forint volt a nyereség.

Magasabb minőséget céloznak meg

Emlékeztetett arra: a Sága Foods 2012. októberében döntött  arról, hogy a nyereségesen működő továbbfeldolgozásra koncentrál, ezért megszünteti az állattenyésztést, illetve felszámolja sárvári vágóhídját. Az elmúlt években lezajlott struktúraváltással megváltak a nyershús értékesítéstől és csak a feldolgozott termékek értékesítésénél maradtak. A továbbiakban a Sága-brandet elsősorban a magasabb minőségi kategóriába tartozó termékekre kívánják alapozni, a következő 3 évben jelentős összeget, mintegy 1 milliárd forintot szánnak fejlesztésekre – tette hozzá Keleti Zsolt.

A cég tavalyi első fél éves nettó árbevétele 4,637 milliárd forint volt, ebből a belföldi értékesítés 3,950 milliárd forintra rúgott, az export pedig 687 millió forint volt. Az idei első fél évben a nettó árbevétel 4,185 milliárd forint volt, a belföldi értékesítés 3,973 milliárdra nőtt, míg az export 212 millió forintra esett. A Sága az év egészére 8,4 milliárd forintos nettó árbevétellel számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik