Gazdaság

Glutént tartalmazó rizslisztet hívott vissza a Nébih

Gluténtartalma miatt a Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.

Az egészségügyi kockázat alacsony, ettől függetlenül a hatóság kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

A rizs természetéből adódóan nem tartalmaz glutént (gliadint), de a Nébih által vizsgált termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok kilogrammonként 25 és 36 milligramm közti gluténtartalmat mutattak ki, ami meghaladja a törvényben előírt kilogrammonkénti 20 milligrammos határértéket.

A tájékoztatás szerint az üzemben tartott ellenőrzés során a szakemberek mintákat vettek az alapanyagokból és a késztermékekből további vizsgálatok céljából, illetve hogy megállapítsák, hol történt a szennyeződés. Az üzemben egyéb élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak az ellenőrök – közölte a Nébih.

A forgalomból kivont egy kilogrammos kiszerelésű tételek minőségmegőrzési ideje: 04.02.2016, 14.02.2016 és 18.02.2016, EAN kódja: 5 997061 100037.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik