Gazdaság

A foglalkoztatottak tizede dolgozhat feketén

epitkezes(210x140)(3).jpg (építkezés, beruházás)
epitkezes(210x140)(3).jpg (építkezés, beruházás)

A munkaügyi ellenőrzések eredménye szerint az elmúlt három esztendőben – 2012 és 2014 között – mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak az ellenőrzött cégeknek az aránya, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak – írta a feketelista.hu. Az ezzel kapcsolatos hatósági elmarasztaló határozatok száma pedig megduplázódott ugyanebben az időszakban.
A portál azt is megjegyzi, viszonylag kevés az ellenőrzés, amiből arra következtetnek, hogy a munkaügyi hatóság szemlátomást nem tud mit kezdeni az óriási feketepiaccal, így a címben szereplő állítás az elvégzett ellenőrzéseken alapuló, igen reprezentatív becslésen alapul.

Nem tudható az ellenőrzött cégek nagysága és azok aránya sem az összeshez képest (a kis cégek ugyanis valószínűleg nagyobb arányban foglalkoztatnak feketén).

10-11 százalék dolgozik feketén

A revizorok 2012-ben mindössze 1014, tavaly viszont már 1724 gazdasági társaságnál bukkantak feketén dolgozókra. Az érintett cégek ellen hozott elmarasztaló határozatok száma meghaladta a kétezret.
A kép az idén sem változott; az első hat hónapban az összesen 580 000 gazdasági vállalkozás közül 9738 munkáltatót ellenőriztek a Nemzeti Gazdasági Minisztérium foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának revizorai, és 62 százalékuknál állapítottak meg különböző munkaügyi hiányosságokat. Az ellenőrzés több mint 44 000 munkavállalóra terjedt ki; 67 százalékuk esetében tártak fel különféle munkajogi szabálytalanságot. Ezek 14 százalékát bejelentés nélkül foglalkoztatták; tavaly ez az arány 11 százalék volt.

Az is kiderül az áttekintésből, hogy az építőipar lehet a „legszennyezettebb” ágazat.

A foglalkoztató (kis- és középvállalkozások esetében csak ismételt jogértést követően) 30 000 forinttól 20 millió forintig terjedő bírságra számíthat. Azonban a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a társaságot a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból is kizárják – teszik hozzá a közleményben.

A magyar GDP több mint ötödét teszi ki a feketegazdaság

Magyarországon a feketegazdaság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 22,1 százalék, ami megfelel a közép-európai országok átlagának – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön az MTI-vel a Randstad Holding munkaerő-piaci szolgáltató cég friss, mintegy 20 ország adatait tartalmazó felmérésére hivatkozva.

A tájékoztatás szerint Horvátországban és Romániában a legmagasabb 28,1 százalék a feketegazdaság GDP-hez mért aránya. Szlovéniában 23,1 százalék ez az arány, Szlovákiában viszont csak 15 százalékon áll, míg Ausztriában mindössze a gazdaság 7,5 százalékát teszi ki a feketegazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik