Gazdaság

A vasárnapi boltzár úgy tűnik nem fékezi a vásárlási lázat

élelmiszer, vásárlás (Array)
élelmiszer, vásárlás (Array)

Az mfor.hu számolgatott a KSH legfrissebb kiskereskedelmi statisztikájával és számukra nagyon úgy tűnik, hogy a vasárnapi zárva tartás ellenzőinek egyik érve, a forgalom visszaesése elvérezni látszik.  De azt is hozzáteszik, van még egy faktor, ami módosíthatja a számokat.

Megnézték a havi és a negyedéves statisztikákat is, jelezve, hogy mi az, ami az egyikben, és mi az, ami a másikban torzíthat, illetve árnyalhatja a képet. A friss negyedéves statisztikából is (ami termékekre szűr)az derült ki egyébként, hogy a teljes kiskereskedelmi forgalom és az élelmiszer-eladások is növekedtek a második negyedévben, s bár egy kicsit lassult a lendület, ez nem a legrosszabb eredmény az utóbbi években.

Ami még árnyalhatja szerintük a képet, ha a KSH-nak később még részletesebb adatai lesznek az online pénztárgépek révén, amelynek révén meg tudnák mondani, hogy a forgalom milyen boltból származik, illetve hogy az egyes termékek forgalma hogyan alakul vasárnap, és a többi napokon, és főleg, hogy mennyiért vesszük meg a termékeket. De szerintük a forgalom-visszaesés teóriáját egyelőre el elehet vetni, több okból is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik