Gazdaság

Szépen élénkül az új autók piaca Európában

Augusztusban sem tört meg a két éve kezdődött fellendülés az európai autópiacon, erőteljesen emelkedett a forgalomba állított új személygépkocsik száma.

Az ACEA európai szakmai szövetség kedden közzétett adatai szerint augusztusban 11,2 százalékkal több új személygépkocsit helyeztek üzembe, mint egy évvel korábban, noha az autópiacon február mellett hagyományosan augusztus a leggyengébb hónap.

Az év első nyolc hónapjában több mint 9 millió új gépkocsit regisztráltak az Európai Unióban, 8,6 százalékkal többet, mint a múlt év hasonló időszakában. A főbb piacok közül a recesszióból kilábaló Dél-Európában nőtt a legnagyobb ütemben az értékesítés, Spanyolországban 22,3 százalékkal, Olaszországban 15 százalékkal, Portugáliában pedig 28,6 százalékkal emelkedett az üzembe helyezett új gépkocsik száma. Nagy-Britanniában 6,7 százalék, Franciaországban 5,9 százalék, Németországban pedig 5,6 százalék volt a növekedés.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon augusztusban 4997 új személygépkocsit regisztráltak, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az év első nyolc hónapjában 11,7 százalékkal, 49 032 darabra nőtt az értékesítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik