Gazdaság

Orbán ígérete miatt kell a gyorsút

utepites(210x140).jpg (Array)
utepites(210x140).jpg (Array)

Agyrém, műszaki nonszensz – röviden így foglalható össze a HVG által megkérdezett mérnökök, közlekedésbiztonsági szakemberek véleménye az új gyorsforgalmiút-típus, az úgynevezett gyorsút bevezetéséről. A mérnökszakma szerint emberéletekkel játszanak.

A főnök megígérte, hát legyen

Most az is kiderült, hogy eredetileg „kiemelt főutaknak” nevezték volna az új típusú, csökkentett költségvetésű hibrid utakat, azonban mivel a miniszterelnök gyorsforgalmi utakat ígért (helyesebben azt, hogy a megyei jogú városokat bekötik a gyorsforgalmi úthálózatba), így ez a név úgy érezték, jobban passzol – írta a lap.
Forgalombiztonsági kockázat a szakemberek szerint van, hiszen a többnyire az autópályák meghosszabbításának szánt gyorsutakon szintbeli kereszteződések is lehetnek, miközben ugyanúgy 110km/h-val lehet majd rajtunk hajtani, mint az autópályákon, ahol nincsenek ilyen váratlan akadályok.
Vitathatatlan előnye lesz viszont, hogy pont emiatt jóval olcsóbb lesz, mint a gyorsforgalmi utak. Kilométerenként csak 1,5-2,5 milliárd forintba fog kerülni. Pénz az nem sok lesz az utakra, uniós forrásból pl. feleannyi, mint az előző időszakban. Úgy látszik, ha olcsó az út, a kormány simán vállalja a szakemberek által jelzett kockázatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik